1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nässelsoppa har kommit med våren sedan 1700-talet

Barn brukar inte tycka om brännässlor. Går du för nära de gröna bladen kan benen svida rejält. I en soppa smakar dock de späda nässlorna gudomligt gott. Och de innehåller så mycket näring.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2022

Späda nässlor ger godaste nässelsoppan

Nässelsoppa, här med piroger. Oftast räcker det med ett halvt kokt ägg. Enkelt, gott – och mycket nyttigt.
Nässelsoppa, här med piroger. Oftast räcker det med ett halvt kokt ägg. Enkelt, gott – och mycket nyttigt.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Nässlor innehåller många vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt ingår mycket C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.

Nässelsoppa åt Carl von Linné redan på 1700-talet. Linné är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han delade in växter i familjer, ett system som används än i dag. Linné kom till Östergötland på våren. Där plockade man nässlor till soppa ”så länge denna nässla är späd och ännu ej fingerslång”, skriver Linné.

Bara de späda skotten är goda att göra soppa av.
Bara de späda skotten är goda att göra soppa av.Foto: Gunnel Persson

Även Cajsa Warg skriver i mitten på 1700-talet om nässelsoppa in sin kokbok. Hon skriver, precis som Linné, om ingredienserna; buljong, körvel och antingen pip-eller gräslök. Då blir soppan ”god och smakelig”.

Grunden genom alla år har varit de nya späda nässlorna på våren. Soppan äts främst i Norden och Östeuropa, ofta med kokta ägghalvor. I Storbritannien åt man stuvade nässlor under bronsåldern, 1 000 år före Kristus.

Nässlorna är så goda i sig. Vill du kan du ha i lite sherry, gräslök eller rostad lök.

De gröna växterna måste förvällas först, så att de inte bränns. Tänk på att använda handskar.

Gräslök kan vara gott till.
Gräslök kan vara gott till.Foto: Gunnel Persson

Nässelsoppa

ca 2 l nyplockade, späda nässlor

ca 1 l vatten

salt

1 msk smör eller margarin

3 msk vetemjöl

2 buljongtärningar (höns eller grönsaks)

1 dl grädde

ev 3 msk torr sherry

ev 2 msk hackad gräslök

1/2 hårdkort ägg per person till servering

Ett gott bröd smakar fint till soppan.
Ett gott bröd smakar fint till soppan.Foto: peter lidengren

Gör så här:

1. Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar.

2. Koka upp hälften av vattnet, salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av spadet och spar det. Hacka nässlorna fint.

3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med nässelspadet.

4. Smula ner buljongtärningarna. Späd med resten av spadet. Koka ett par minuter.

5. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt, eventuellt lite sherry och strö över gräslök.

Soppan ska serveras het och nykokt, med en ägghalva i tallriken och ett gott bröd till.

Tänk på att använda handskar. Ta bara de små, späda bladen.
Tänk på att använda handskar. Ta bara de små, späda bladen.Foto: peter lidengren
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.