Nässelsoppa har kommit med våren sedan 1700-talet
Späda nässlor ger godaste nässelsoppan
Nässlor innehåller många vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt ingår mycket C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.
Nässelsoppa åt Carl von Linné redan på 1700-talet. Linné är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han delade in växter i familjer, ett system som används än i dag. Linné kom till Östergötland på våren. Där plockade man nässlor till soppa ”så länge denna nässla är späd och ännu ej fingerslång”, skriver Linné.
Även Cajsa Warg skriver i mitten på 1700-talet om nässelsoppa in sin kokbok. Hon skriver, precis som Linné, om ingredienserna; buljong, körvel och antingen pip-eller gräslök. Då blir soppan ”god och smakelig”.
Grunden genom alla år har varit de nya späda nässlorna på våren. Soppan äts främst i Norden och Östeuropa, ofta med kokta ägghalvor. I Storbritannien åt man stuvade nässlor under bronsåldern, 1 000 år före Kristus.
Nässlorna är så goda i sig. Vill du kan du ha i lite sherry, gräslök eller rostad lök.
De gröna växterna måste förvällas först, så att de inte bränns. Tänk på att använda handskar.
Nässelsoppa
ca 2 l nyplockade, späda nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (höns eller grönsaks)
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
ev 2 msk hackad gräslök
1/2 hårdkort ägg per person till servering
Gör så här:
1. Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar.
2. Koka upp hälften av vattnet, salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av spadet och spar det. Hacka nässlorna fint.
3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med nässelspadet.
4. Smula ner buljongtärningarna. Späd med resten av spadet. Koka ett par minuter.
5. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt, eventuellt lite sherry och strö över gräslök.
Soppan ska serveras het och nykokt, med en ägghalva i tallriken och ett gott bröd till.