1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nasir kom precis hem från Kabul, där familjen är kvar: ”Rädslan tar över hela min kropp”

Nasir Ahmad Kazimi har varit i Kabul för att hälsa på familjen. En knapp vecka efter att han kom hem till Kristianstad intog talibanerna huvudstaden. Nu känner han skräck och oro för vad som ska hända med hans fru och familj som är kvar i landet.
Kristianstad • Publicerad 16 augusti 2021 • Uppdaterad 3 september 2021
Nasir Ahmad Kazimi lever med skräck och oro för vad som ska hända med frun och familjen i Kabul. Han träffade dem för bara en vecka sedan.
Nasir Ahmad Kazimi lever med skräck och oro för vad som ska hända med frun och familjen i Kabul. Han träffade dem för bara en vecka sedan.Foto: Mikael Persson

Nasir Ahmad Kazimi är uppväxt i Afghanistan. Han kom till Sverige 2015 och så småningom till Kristianstad. För bara några dagar sedan kom han tillbaka till stan efter en resa till Afghanistans huvudstad Kabul. Där har han har hälsat på sin familj över sommaren – föräldrar, syskon, och hustrun som blivit kvar.

På söndagen kom nyheten att talibanerna överraskande snabbt har intagit Kabul.

Tailbanska krigare tog  den 15 augusti över presidentpalatset i Kabul, Afghanistan. Presidenten Ashraf Ghani har flytt från landet.
Tailbanska krigare tog den 15 augusti över presidentpalatset i Kabul, Afghanistan. Presidenten Ashraf Ghani har flytt från landet.Foto: Zabi Karimi

– Jag har pratat med familjen hela dagen, säger han när Kristianstadsbladet når honom på telefon på söndagseftermiddagen.

Hans familj ser talibaner i stan.

– Men de har än så länge inte gjort något, vad de vet.

”Om det var 100 personer som sökte om visum förut så är det 100 000 nu”
Nasir Ahmad Kazimi

Panik råder i hela landet. Människor lämnar sina hem och försöker desperat ta sig till trygghet. Nasir Ahmad Kazimis bror är hotad av talibanerna och har sökt visum.

Kvinnor protesterar och kräver sina rättigheter i Kabul den 3 september.
Kvinnor protesterar och kräver sina rättigheter i Kabul den 3 september.Foto: Wali Sabawoon
En bomb träffade en bil nära flygplatsen i Kabul, den 30 augusti, den sista dagen som USA lämnade Afghanistan.
En bomb träffade en bil nära flygplatsen i Kabul, den 30 augusti, den sista dagen som USA lämnade Afghanistan.Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi
Bloggen Salaam Sverige! blev bok.
Bloggen Salaam Sverige! blev bok.

Att få ett visum nu verkar omöjligt.

– Om det var 100 personer som sökte om visum förut så är det 100 000 nu. Det är svårt att lämna landet alls, med vårt pass är det många länder som säger nej. Det är bara de som känner någon i regeringen eller är väldigt rika som har en chans nu.

Att ta hit hustrun verkar även det omöjligt.

– Migrationsverket är för hårda. Jag har gått ut gymnasiet och har fast jobb men det räcker inte, de kräver för mycket.

”De knackar dörr för att hitta människor som jobbat för regeringen. De hänger dem eller hugger av en hand”
Nasir Ahmad Kazimi, om talibanerna

Han berättar att talibanerna meddelar att alla kvinnor under 40 år ska tillhöra talibanerna. Så fort de intar en ny stad meddelar de att inga flickor längre ska få gå i skolan.

– Och man ska markera sina hus med röd färg om det bor en kvinna under 40 där, säger han.

– Förr började Kabul utvecklas och växa, tjejer gick i skolan och fick möjligheter.

Nu går det åt motsatt håll.

– I Ghazni vet jag att de knackar dörr för att hitta människor som jobbat för regeringen. De hänger dem eller hugger av en hand. Andra blir dödade av en raket i sina hem. Det går inte att förklara situationen.

”Om jag inte hade sett hur det blivit hade det varit lugnare för mig. Samtidigt ville jag ju träffa dem. Man kan inte låta bli”
Nasir Ahmad Kazimi.

Känslan av maktlöshet ökade när han såg hur Kabul förändrats.

– Jag önskar att jag hade kunnat göra någonting men jag kan inte det, jag är upprörd och rädd hela tiden. Rädslan tar över hela min kropp. Hur kan människor vara så onda? Jag har följt nyheterna hela dagen och är jätteorolig. Jag vet vilken typ av människor de är, säger Nasir Ahmad Kazimi.

– Mina föräldrar är jätteglada att i alla fall jag är på en säker plats där det är fred.

Är du glad över att du hunnit träffa din familj?

– Det hade nästan varit bättre att inte se eländet. Allt jag har sett surrar i mitt huvud nu och om jag inte hade sett hur det blivit hade det varit lugnare för mig. Samtidigt ville jag ju träffa dem. Man kan inte låta bli.

FOTNOT: Nasir Ahmad Kazimi är bekant för Kristianstadsbladets läsare från bloggen Salaam Sverige, som sedan blev till en bok.

Malin HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.