1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Narkotika och grova vapenbrott: Sju män åtalas efter stor utredning

Flera vapen, tusentals tabletter och annan narkotika har hittats på olika adresser i Kristianstad. Sju män åtalas nu för olika narkotika- och grova vapenbrott.
Kristianstad • Publicerad 12 oktober 2020
Detta är pistolen som 18-åringen hade i fickan när polisen stoppade taxibilen som han åkte i. 18-åringen är dömd för brottet. Nu åtalas tre män för att ha planerat vapenleveransen i Växjö.
Detta är pistolen som 18-åringen hade i fickan när polisen stoppade taxibilen som han åkte i. 18-åringen är dömd för brottet. Nu åtalas tre män för att ha planerat vapenleveransen i Växjö.Foto: Polisen

Polisen utredningen är mycket omfattande.

En 18-årig Kristianstadsbo bar en revolver laddad med fem patroner när han greps i en taxi i Växjö i början av mars. Växjö tingsrätt dömde honom för grovt vapenbrott, till fängelse i drygt ett år.

Nu har tre män åtalats för att tillsammans ha planerat vapentransporten mellan Kristianstad och Växjö. Bland annat har de bokat 18-åringens tåg- och taxiresor. Det påstår sig åklagaren kunna bevisa, bland annat genom avlyssnade telefonsamtal.

I en källare i Kristianstad hittade polisen sammanlagt 1955 tabletter tapentadol, ett starkt smärtstillande läkemedel som tillhör klassen opioider.
I en källare i Kristianstad hittade polisen sammanlagt 1955 tabletter tapentadol, ett starkt smärtstillande läkemedel som tillhör klassen opioider.Foto: Polisen
Ett avsågat hagelgevär hittades i en garderob vid en husrannsakan i juni. Tre av männen misstänks tillsammans ha innehaft vapnet.
Ett avsågat hagelgevär hittades i en garderob vid en husrannsakan i juni. Tre av männen misstänks tillsammans ha innehaft vapnet.Foto: Polisen

Men det finns många fler misstänkta brott i den stora polisutredningen. Totalt är sju män i åldrarna 18 till 28 åtalade vid Kristianstads tingsrätt. Samtliga bor eller har bott i Kristianstad. De är tidigare kända för polisen.

Misstankarna rör flera fall av narkotikabrott och grova vapenbrott från oktober 2019 fram till juni i år.

Polisen har gjort flera olika gripanden och husrannsakningar på adresser i framförallt Kristianstad, men även i Växjö. Polisen har lagt beslag på ett avsågat hagelgevär, en pistol och flertalet patroner.

I en av männens lägenheter hittades en pistol, med tillhörande magasin och patroner, gömd i ett ventilationsrör i badrummet.
I en av männens lägenheter hittades en pistol, med tillhörande magasin och patroner, gömd i ett ventilationsrör i badrummet.Foto: Polisen

Polisen har också hittat totalt cirka 200 gram cannabis, över 2 000 narkotikaklassade tabletter och cirka 27 gram kokain. Flera av de åtalade är misstänkta för att sälja droger.

Polisens utredning är flera tusen sidor lång. Bland bevisningen beslagen, de inspelade telefonavlyssningarna, spaningsfilmer från polisen, fingeravtryck, förhör med vittnen och meddelanden om olika narkotikaaffärer.

De åtalade männen har erkänt vissa brott, men förnekar de flesta av gärningarna.

Fakta

Detta står männen åtalade för

19 årig man: Grovt vapenbrott, medhjälp till grovt vapenbrott, tre fall av narkotikabrott av normalgraden och ett fall av ringa narkotikabrott.

20-årig man: Grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott.

25-årig man: Grovt vapenbrott, medhjälp till grovt vapenbrott, två fall av narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

19-årig man: Narkotikabrott. Är tidigare dömd det grova vapenbrott som tre av de medåtalade nu misstänks för medhjälp till.

28-årig man: Grovt vapenbrott.

21-årig man: Narkotikabrott.

18-årig man: Narkotikabrott.

.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.