Mustig soppa som värmer i höstkylan
Kaffeterian i Broby öppnade i september 2019. Redan från början fanns soppa på menyn.
– Nu har jag soppa varje dag, det är ett bra alternativ till lunch. Soppa är ofta underskattat, men när du väl äter den smakar det gott, och det är enkelt att göra många portioner, säger Anna Ekströmer.
Receptet har hon fått med sig från Caféva som Eva Nylén driver i Haga, i Göteborg, sedan 35 år.
– Hon är känd för sina soppor. Jag jobbade där i många år när jag pluggade konstvetenskap.
Anna Ekströmer tar sina råvaror från Bondens skafferi. De flesta råvarorna är kravmärkta och/eller närproducerade, och framförallt efter säsong.
Så här på hösten blir det mycket rotfrukter och grönsaker.
– Många tycker att sopporna är så goda, det har blivit väldigt uppskattat.
Alla soppor är vegetariska. Varje vecka står en ny soppa på menyn.
– Den här höstsoppan har jag lagt en topping med rivet äpple och färsk timjan på när jag serverar den. Det går också bra att lägga till brynt sidfläsk om man vill.
– Jag höftar mycket. Det bästa är att smaka av och späda om det behövs.
Höstsoppa
För 4 personer
1 huvud rotselleri (ca 1 kilo)
2 äpplen
1 gul lök
1,5 matsked torkad timjan
5 dl vita bönor (på burk)
1 tsk sambal oelek
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
salt, peppar
Gör så här:
1. Skala rotsellerin, kärna ur äpplena.
2. Grovhacka rotselleri, lök och äpple.
3. Fräs allt i lite matolja i en kastrull. Tillsätt sambal oelek och timjan.
4. Häll på vatten så det täcker (cirka 5 dl). Lägg i buljongtärningen.
5. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Skölj bönorna under tiden.
6. Häll i bönorna. Mixa med stavmixer eller matberedare.
7. Häll i mjölk och grädde och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
Servera med lite rivet äpple och färsk timjan på toppen. Strö eventuellt lite nymald svartpeppar över. Chiliflakes är inte heller dumt. Servera gärna med nybakat bröd.