Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mustig soppa som värmer i höstkylan

Varför inte en värmande soppa när kylan biter i november. Den här soppan är väldigt god. Receptet har Anna Ekströmer på Kaffeterian i Broby fått med sig från Göteborg.
Broby • Publicerad 16 november 2020
Höstsoppan är enkel att göra, och mycket god. Med bland annat rotselleri och med smak av timjan.
Höstsoppan är enkel att göra, och mycket god. Med bland annat rotselleri och med smak av timjan.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Kaffeterian i Broby öppnade i september 2019. Redan från början fanns soppa på menyn.

Anna Ekströmer, Kaffeterian Broby, tillagar en god höstsoppa, med bland annat rotselleri, äpple, lök och timjan.
Anna Ekströmer, Kaffeterian Broby, tillagar en god höstsoppa, med bland annat rotselleri, äpple, lök och timjan.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Nu har jag soppa varje dag, det är ett bra alternativ till lunch. Soppa är ofta underskattat, men när du väl äter den smakar det gott, och det är enkelt att göra många portioner, säger Anna Ekströmer.

Annons

Receptet har hon fått med sig från Caféva som Eva Nylén driver i Haga, i Göteborg, sedan 35 år.

– Hon är känd för sina soppor. Jag jobbade där i många år när jag pluggade konstvetenskap.

Anna Ekströmer tar sina råvaror från Bondens skafferi. De flesta råvarorna är kravmärkta och/eller närproducerade, och framförallt efter säsong.

Så här på hösten blir det mycket rotfrukter och grönsaker.

Goda smaker om hösten. Rotselleri, äpple och lök.
Goda smaker om hösten. Rotselleri, äpple och lök.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Höstens smaker. Rotselleri och äpple. Vita bönor ingår också.
Höstens smaker. Rotselleri och äpple. Vita bönor ingår också.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Många tycker att sopporna är så goda, det har blivit väldigt uppskattat.

Alla soppor är vegetariska. Varje vecka står en ny soppa på menyn.

– Den här höstsoppan har jag lagt en topping med rivet äpple och färsk timjan på när jag serverar den. Det går också bra att lägga till brynt sidfläsk om man vill.

– Jag höftar mycket. Det bästa är att smaka av och späda om det behövs.

Rotselleri, äpple och lök, med sambal oelek och timjan.
Rotselleri, äpple och lök, med sambal oelek och timjan.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Höstsoppa

För 4 personer

Annons

1 huvud rotselleri (ca 1 kilo)

2 äpplen

1 gul lök

1,5 matsked torkad timjan

5 dl vita bönor (på burk)

1 tsk sambal oelek

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl standardmjölk

1 dl vispgrädde

salt, peppar

Toppa soppan med en matsked rivet äpple, färsk timjan och strö lite nymald svartpeppar över. Chiliflakes är också gott till.
Toppa soppan med en matsked rivet äpple, färsk timjan och strö lite nymald svartpeppar över. Chiliflakes är också gott till.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

Gör så här:

1. Skala rotsellerin, kärna ur äpplena.

2. Grovhacka rotselleri, lök och äpple.

3. Fräs allt i lite matolja i en kastrull. Tillsätt sambal oelek och timjan.

4. Häll på vatten så det täcker (cirka 5 dl). Lägg i buljongtärningen.

5. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Skölj bönorna under tiden.

6. Häll i bönorna. Mixa med stavmixer eller matberedare.

7. Häll i mjölk och grädde och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite rivet äpple och färsk timjan på toppen. Strö eventuellt lite nymald svartpeppar över. Chiliflakes är inte heller dumt. Servera gärna med nybakat bröd.

Kaffeterian Broby har redan fått många kunder. De lockas av Anna Ekströmers goda surdegsbröd, kakor, soppor och pajer.
Kaffeterian Broby har redan fått många kunder. De lockas av Anna Ekströmers goda surdegsbröd, kakor, soppor och pajer.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Anna Ekströmer öppnade Kaffeterian Broby i september 2019.
Anna Ekströmer öppnade Kaffeterian Broby i september 2019.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Anna Ekströmer, Kaffeterian Broby.
Anna Ekströmer, Kaffeterian Broby.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons