1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Murhaf slår alla rekord – majblommeförsäljning blev viral

Årets majblommeförsäljning började inte så bra för Murhaf, men sedan vände allt.
De senaste dagarna har han levt i en dröm och slagit rekord på rekord i majblommeförsäljning.
Hans försäljning har blivit viral och är nu uppe i 3,2 miljoner kronor.
Glimåkra • Publicerad 27 april 2023
Murhaf Hamid
Murhaf HamidFoto: Simon Rehnström

Murhaf Hamid som snart fyller 12 år är född i Sverige och asylsökande. Han bor tillsammans med sin mamma och sina två syskon i Glimåkra. När hans klass skulle sälja majblommor ville han gärna vara med. Men de första dagarna gick försäljningen trögt, han sålde bara några få majblommor.

De andra barnen som hade släktingar och bekanta i byn hade bättre lycka. Och inte nog med det, Murhaf råkade också ut för en del vuxnas ilska och blev bortkörd när han sålde majblommor utanför affären i byn. Det fick honom att känna sig nedslagen och ledsen.

En vän till familjen, Leila Orahman och hennes kollega Foade Daoud, som jobbar med folkbildning på studieförbundet Ibn Rushd, stöttade honom genom att sprida information och tipsa på sociala medier om hans webbshop med majblommor. Och över en natt smällde det till och försäljningen ökade lavinartat. Delningarna fick stor genomslagskraft.

Att det skulle bli så stort förstod ingen av dem, när de upptäckte vilken spridning det fick i sociala medier blev de helt förbluffade och kunde knappt tro att det var sant.

Foade Daoud stöttar familjen.
Foade Daoud stöttar familjen.Foto: Simon Rehnström

–Jag blev chockad och orolig att det var bluff och fejk. Inte förrän i dag kan jag tro på det, säger Murhaf som helst av allt skulle vilja köpa uppehållstillstånd.

En stor del av majblommepengarna kommer att gynna barn i familjer som har det ekonomiskt svårt och som tillhör den lokala majblommekommitténs område. Det vill säga Glimåkra-Broby.

Även Murhaf kommer att få en provision på sin försäljning (tio procent) som hamnar långt utöver det vanliga. Dessutom finns genom webbshopen möjlighet för dem som köper majblommor att ge säljaren dricks och den summan är nu uppe i 112 000 kronor.

Trycket på sajten blev under tisdagen så hårt att den kraschade. Men det ska gå att köpa majblommor av Murhaf ändå.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.