1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Moira Uggla: Moira Uggla: Samhället måste hålla ihop - därför skrivs Kb Mosaik på flera språk

Det är mer som förenar människor än som skiljer dem åt. Syftet med Kb Mosaik är att hjälpa till att bevisa att vi är alla likadana i grund och botten, även om vi kommer från olika bakgrund.
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 11 oktober 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb Mosaik
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb MosaikFoto: Victor Lindstammer

Nu är det oktober, och dags för något som har ökat i popularitet under de senaste åren. Tidigare var oktober en månad där inget särskilt inträffade, det blev kallare och mörkare, allting gick ner i varv inför vintern.

Men nu kan även de minsta barnen berätta att det är snart Halloween. För all del, man har genom åren alltid uppmärksammat helgen i frågan, men här kallas den för Allhelgonahelgen, och är ganska allvarlig, då man lägger en krans och tänder ett ljus på familjegraven. Men västerut har det haft andra associationer.

Allhelgonadagen är 1 november, och då härskar de goda andarna. Men kvällen innan, 31 oktober, då passar de onda andarna på att skapa kaos på så många sätt som möjligt. Detta enligt keltisk folktro, på Irland och i Skottland. Och vad gör man när det är fara å färde?

Man måste naturligtvis vidta motåtgärder, med, till exempel, mycket ljus, ljud och annat som stör. Man gör lyktor av urholkade kålrötter med magiska symboler på, man går runt hos grannarna och sjunger för att skrämma bort spöken, man spelar spratt där tillfället erbjuds....... Bäst att inte berätta vad jag och mina kusiner hittade på!

Nu har Halloween återvänt till Europa efter att ha utvandrat från Irland och Skottland till USA, där det har blivit en kommersiell högtid nästan jämförbar med jul. Och barnen har lärt sig att säga ”Trick or treat?”, ”Ge oss pengar, annars förstör vi något för dig”. Vilket är långt ifrån det (tämligen) oskyldiga firandet för inte så länge sedan.

Kb Mosaik: Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad och Inga-Lill Bengtsson
Kb Mosaik: Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad och Inga-Lill BengtssonFoto: Privat

I det här numret kan du läsa om vittnet som beskriver de sista ögonblicken av den unge mannen som dödades på Gamlegården. "Jag hörde hans sista skrik'. Läs mer på sidan 6-8.

På sidorna 4-5 kan du läsa om Kristianstads nya badhus, valresultaten och vad invånarna tycker om att högskolan kanske ska flyttas och var de vill ha den.

Inga-Lill och Muhammed ute på Gamlegården inför lanseringen av Kb Mosaik
Inga-Lill och Muhammed ute på Gamlegården inför lanseringen av Kb MosaikFoto: Peter Åklundh

Samhället måste hålla ihop. Det är därför Kb Mosaik skrivs på flera språk, så att även de som är nya i Sverige kan läsa och förstå hur samhället fungerar och att en demokrati bygger på både frihet och ansvar.

Vår hemsida uppdateras ständigt, missa inte att läsa de senaste nyheterna på : mosaik.kristianstadsbladet.se

Var rädda om varandra.