1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Moira Uggla: Moira Uggla: ”Pengar skulle inte slösas på utbildning för flickor"

I min lilla hemstad Alloa i Skottland var jag en av de allra första flickorna som fick studera på universitet. Det är jag mycket tacksam för. Mina föräldrar uppmuntrade mig väldigt mycket. Båda växte upp i stora familjer, där pengarna räckte bara till mat på bordet och kläder på kroppen. Varken min far eller mor fick studera vidare.
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 9 mars 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, volontär f d språklärare mm, från Skotland
Moira Uggla, volontär f d språklärare mm, från SkotlandFoto: Peter Åklundh

Min mor var näst yngst av sex syskon. Hennes far dog när hon var elva. Hon hade gärna läst till läkare, men pengar skulle inte slösas på utbildning för flickor. De skulle bara gifta sig och bli hemmafruar. Det var pojkarna som skulle skaffa sig en karriär och bilda familj.

Så min mors yngre bror fick läsa vidare. Han blev journalist och fick jobb som sportreporter.

”På 1960-talet fanns det fortfarande hemmafruar”
Moira Uggla

Mor fick ett arbete på den lokala tidningen. Hon började som allt-i-allo och avancerade till lokalreporter. När hon gifte sig fick hon sluta jobba – för att bli hemmafru.

Jag utbildade mig till lärare i engelska, tyska och franska på universitetet i Edinburgh. När jag kom till Sverige på 1960-talet fanns det fortfarande hemmafruar. De tävlade mot varandra i olika grenar i Husmoderns SM, alltifrån att ha de renaste fönster till att brodera de finaste dukar till kaffebordet. Inget som intresserade mig precis.. Snarare tittade jag förundrad på när ”sju sorters kakor” trollades fram på en kaffebjudning.

Och samtalen handlade om fru P:s nya gardiner, herr T som har svårt att gå, familjen B:s skällande hund.

Svenskt kök på 1950-talet. På 70-talet började epoken med hemmafruar ta slut.
Svenskt kök på 1950-talet. På 70-talet började epoken med hemmafruar ta slut.Foto: Herman Ronninger/TT

Någon gång på '70-talet började epoken med hemmafruar ta slut. Barnomsorgen byggdes ut. Fler och fler kvinnor skaffade jobb utanför hemmet.

”Glädjande att se alla unga pappor med sina barnvagnar ute på stan”
Moira Uggla

Men det var fortfarande kvinnorna som hade det största ansvaret för barn och hem. Det tog lång tid innan männen började förstå att det är ett gemensamt ansvar.

Sedan 1995 finns lagen om föräldraledighet. Ledigheten måste delas mellan föräldrarna.
Sedan 1995 finns lagen om föräldraledighet. Ledigheten måste delas mellan föräldrarna.Foto: Hasse Holmberg

Sedan 1995 finns lagen om föräldraledighet, det vill säga att föräldrar har rätt att vara hemma från sina jobb när de fått barn. De kan vara hemma fram till barnet är ett och ett halvt år. Ledigheten måste delas mellan föräldrarna. Det är glädjande att se alla unga pappor med sina barnvagnar ute på stan.

”2015 var det äntligen kvinnorna i Saudiarabiens tur”
Moira Uggla

Sen mer än hundra år tillbaka firas Internationella Kvinnodagen den 8 mars. Än i dag finns stora skillnader i villkoren för kvinnor runt om i världen. Fast utvecklingen har gått framåt. Som till exempel kvinnors rätt att rösta. Först ut med rösträtt för kvinnor var Nya Zeeland år 1893. För hundra år sedan, 1921, fick alla kvinnor i Sverige rösta för första gången. Kvinnor i Schweiz fick inte rösta förrän 1971. 2015 var det äntligen kvinnorna i Saudiarabiens tur.

2015 fick äntligen kvinnorna i Saudiarabiens rösträtt.
2015 fick äntligen kvinnorna i Saudiarabiens rösträtt.Foto: Amr Nabil

Saker som hade varit helt omöjliga för min mormor är självklara i dag. Och jag som flicka fick studera på universitet. Undrar hur det kommer att se ut om femtio år? Heja på er, tjejer!