Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Moira Uggla: Moira Uggla: "Måste man säga allt som man vet?"

Nu i Påsktiden har jag funderat en hel del på frågan som Pontius Pilatus ställde under rättegången mot Jesus - Vad är sanning? Vid första anblick verkar det vara en enkel fråga, men ju mer man tänker på det, desto mer invecklad blir det. Och det är en fråga som är högst aktuell för oss än idag.
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 17 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb Mosaik
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb MosaikFoto: Victor Lindstammer

Till att börja med kan man fråga sig om sanningen är alltid detsamma, överallt och för alla. Finns det en absolut sanning som gäller för alla, hela tiden? Finns det olika sorters sanningar? Vem bestämmer vad som är sant? Frågorna är många, och svaren kan variera beroende på en persons bakgrund.

Låt oss börja med något som är gemensamt för oss alla - vädret. I Sverige tycker de flesta att en sommartemperatur omkring 23-24 grader är behaglig, medan de som har sin bakgrund i varmare länder kan tycka att det är i kyligaste laget. Efter några torra dagar längtar många efter regn, medan andra vill ha värmen kvar. Men hur man beskriver hur en fin sommar är beror helt på vad man har för erfarenheter och förväntningar. Vad är sant?

”Det kan vara extremt svårt att sålla ut vad som är sant från det som är där för att förvilla oss, men man måste ständigt vara på sin vakt”
Moira Uggla
Annons

Måste man säga allt som man vet? Kan man tala sanningen även om man väljer att behålla vissa detaljer för sig själv? Det hör väl till ett socialt umgängessätt att inte belasta sin bekantskapskrets med alltför ingående upplysningar om allt som man diskuterar, man måste respektera andras integritet.

Det finns många absoluta sanningar. Ingen kan ifrågasätta att två plus två är fyra, att vatten kokar vid 100'C, att Kanada ligger norr om USA, att en citron smakar surt ..... Men när man lämnar sådana konkreta sanningar börjar det bli svårare. Mycket beror på ens egen bakgrund och egna referensramar.

Ibland tar man till halvsanningar av hänsyn till andra. Tänk att du träffar en bekant som är strålande glad över sin nya klänning, som är i en färg som du tycker inte alls passar henne. Vad säger du? Om du tänker efter kan du oftast se något som du kan uppriktigt säga är fin - färgen, mönstret eller någon annan detalj. Du kan kommentera det och hålla tyst om vad du tycker för övrigt. Vem vinner på att du säger något sårande?

Men halvsanningar förekommer även i andra sammanhang än de sociala, och man måste vara medveten om att inte all information som man får är vad det verkar vara. Det kan vara extremt svårt att sålla ut vad som är sant från det som är där för att förvilla oss, men man måste ständigt vara på sin vakt.

Det är ingen trevlig situation att behöva ifrågasätta all information man får från tv och tidningar, men ju mer kritiskt man ställer sig till det som sägs, desto bättre utrustad är man för att kunna ta de rätta besluten. Och det är till gagn för alla.

Annons
Annons
Annons
Annons