GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Moira Uggla: Moira Uggla: ”Det är ju omstörtande att behöva fly hals över huvud från allt som man känner till”

Kall, mörk december. Så skönt det är att kunna sitta i värmen inomhus och koppla av, äta något gott, ta en kopp kaffe, läsa, lyssna på musik, prata med vänner. Men i en annan del av Europa, inte så väldigt långt härifrån, är scenen en helt annan.
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 12 december 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, volontär f d språklärare mm, från Skotland
Moira Uggla, volontär f d språklärare mm, från SkotlandFoto: Peter Åklundh

Vi har inte upplevt det, bara sett det på tv och läst om det i tidningar, men vi  är likväl förfärade över det som vi ser.

Sönderbombade bostäder, glassplitter överallt, ingen elektricitet eller vatten, människor som letar efter familjemedlemmar, raketer som viner förbi i himlen, vettskrämda katter, herrelösa hundar som letar efter sina ägare, långa rader med människor som försöker komma undan eländet och traskar iväg bärande på alla sina ägodelar.... Listan är lång.

”De lever här i relativ säkerhet materiellt sett, men emotionellt sett är det påfrestande för dem”
Moira Uggla

Många av dem som hade tur eller nog med resurser har kunnat ta sig till säkrare platser. En hel del av dem har hamnat i Sverige. De lever här i relativ säkerhet materiellt sett, men emotionellt är det påfrestande för dem.

Somliga känner sig kluvna - de borde kanske vara kvar i sitt  land och kämpa, men omständigheter gör att de är fast i Sverige. Andra har varit i Sverige ett tag, men längtar hem till släkt och vänner.Det är ju omstörtande att behöva fly hals över huvud från allt som man känner till.

Så vad kan vi göra, vi som lever i trygghet här och inte behöver oroa oss så mycket för vad som kommer att hända imorgon? Det finns ett antal organisationer som bjuder på materiell hjälp - bostad, mat, kläder och så vidare. Men det finns en annan aspekt på hjälpen som kan behövas, och det ligger på det personliga planet.

Dessa människor, som har upplevt så mycket skrämmande så nyligen, har ett stort behov av att kunna prata av sig, berätta för någon som kan lyssna utan att avbryta eller vara besserwisser. Och det viktigaste som vi andra kan göra är att lyssna.

Utan att avbryta, utan att försöka lätta upp deras berättelser. Men initiativet måste komma från den andre - man kan inte beställa fram en pratstund. Är du villig att lyssna, finns det någon som är villig att berätta. Och i berättandet  kan det finnas kärnan till återhämtning.