Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19
Han är väldigt modig i sitt jobb. Han kallar sig Coronavirus-förare. Mohamed Akrim älskar sitt jobb, tycker att han främst gör en humanitär insats. Pengarna kommer i andra hand.
– När jag blev tillfrågad tvekade jag inte. Men jag frågade bara om en sak: personlig säkerhet. Inte för min skull, utan för mina barn och deras hälsa.
”Jag tänker faktiskt inte så mycket på mig själv och är inte rädd för infektionen. Men jag tänker mycket på min familj och jag vill inte smitta dem”Mohamed Akrim
Mohamed säger att det finns tre typer av jobb, ett som kräver fysisk styrka, ett annat kräver mental styrka och så, ett tredje:
– Som mitt jobb, som kräver att du kan hantera mycket känslor. Att veta att man transporterar patienten till och från sjukhuset, och vet att den har viruset. Det kräver en inre styrka.
– Jag tänker faktiskt inte så mycket på mig själv och är inte rädd för infektionen. Men jag tänker mycket på min familj och jag vill inte smitta dem.
”Det gör mig väldigt ledsen att köra patienter till och från sjukhuset. Jag vet mycket väl att de lider på grund av detta virus”Mohamed Akrim
Mohamed Akrim arbetar som förare på Telepass AB i en bil som är avsedd för transport av Covid 19- patienter. Arbetet görs i samordning med Skånetrafiken för att transportera patienter mellan hemmet och sjukhuset, och mellan sjukhusen i Skåne.
Bara smittade patienter får åka i hans bil. Fordonet är utrustat med speciell utrustning för desinficering.
”Som medmänniska är det svårt för mig att se in i de sjukas ögon. De bär på ett virus som kan vara dödligt. De kanske inte överlever det”Mohamed Akrim
– Det gör mig väldigt ledsen att köra patienter till och från sjukhuset. Jag vet mycket väl att de lider på grund av detta virus.
– Som medmänniska är det svårt för mig att se in i de sjukas ögon. De bär på ett virus som kan vara dödligt. De kanske inte överlever det.
Hur skyddar du dig mot infektion?
– Jag är mycket nära de smittade, jag gör vad jag kan för att förhindra spridning av infektionen. Jag följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd genom att till exempel tvätta händerna och hålla avstånd.
– Dessutom tar Telepass AB hand om hygien- och steriliseringsfrågor. De ger oss speciellt anpassade skyddsmasker. De vill att vi ska göra allt vad vi kan för att skydda oss själva och förhindra spridning av infektion, säger Mohamed.
”Jag tvättar mig ordentlig med tvål och vatten innan jag kramar mina barn”Mohamed Akrim
Vilka praktiska problem stöter du på?
– När jag kommer hem tar jag av mig alla kläder innan jag går in där hemma och går in badrummet. Jag tvättar mig ordentlig med tvål och vatten innan jag kramar mina barn.
– Under min resa med patienten försöker jag alltid hålla distans och erbjuder personen en skyddsmask om den inte har det.
Vad gör du för att hålla bilen steril?
– Vi har många olika medel att desinficera med och specialmasker. Vi sanerar bilen efter varje kund. Desinficeringen måste vara på en hög nivå, jag vet att viruset kan finnas kvar någonstans när patienten släppts av. Så jag torkar och sanerar allt mycket noga.
– Viruset kanske gömmer sig någonstans som jag inte ser. Det får mig att desinficera överdrivet mycket.
Mohamed kom till Sverige i 2014 från Marocko. Där arbetade han som taxichaufför i sitt eget företag.
”Det svåraste är att det finns några patienter som vill krama mig”Mohamed Akrim
Han började sitt liv i Sverige på Näsby. Där lärde han känna många svenskar som hjälpte honom att lära sig språket och komma in i det svenska samhället.
– Mitt liv var ganska odramatisk tills jag anställdes hos Telepass AB och började mina resor med viruset.
– Att hantera patienter är en mycket känslig sak. Du måste vara försiktig. Samtidigt ska kunden inte känna att jag inte vill närma mig för mycket.
– Det svåraste är att det finns några patienter som vill krama mig. Ibland måste jag vara lite avvisande.
Mohamed Akrim
Bor: På Näsby, Gamlegården, kom till Sverige 2013.
Ålder: Snart 43 år.
Familj: Gift och har fyra barn.
Önskar sig: ”Att Coronakrisen kommer att ta slut, att lära mig mer svenska och köpa ett hus i Kristianstad”.
Yrke: Har ett eget taxiföretag, förutom att arbeta med Telepass, sedan 2019.
Fritid: Simma, läsa, natur och kultur.