1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Mohamad börjar förstå hur det är att vara svensk

Vad innebär det att bli svensk, vad är svenskhet, vad är svensk kultur? Mohamad Kanina försökte hitta svaren när han jobbade på Kb Mosaik.
”Där började jag verkligen förstå samhället”, säger han, som nu fått jobb på Sveriges Radio P4 Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 7 april 2021 • Uppdaterad 10 april 2021
Mohamad Kanina, tidigare journalist på Kb Mosaik, har fått lärlingspraktik på Sveriges Radio P4 Kristianstad.
Mohamad Kanina, tidigare journalist på Kb Mosaik, har fått lärlingspraktik på Sveriges Radio P4 Kristianstad.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Efter många och farliga upplevelser kom Mohamad Kanina till Sverige 2014.

– Här har jag hittat en fristad. Jag uttrycker alltid min tacksamhet mot Sverige. Att lära mig svenska har varit mitt viktigaste mål.

Hans första riktiga jobb var på Kb Mosaik.

– Där började jag verkligen förstå samhället.

Målet är att bli en del av samhället.

”Det är fantastiskt. Här fortsätter jag jobba som journalist på ett annat sätt”, säger Mohamad Kanina.
”Det är fantastiskt. Här fortsätter jag jobba som journalist på ett annat sätt”, säger Mohamad Kanina.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Genom att ställa frågor som: vad innebär det att bli svensk, vad är svenskhet, vad är den svenska kulturen. Jag försöker hitta svaren, men det är inte enkelt. För att du ska kunna integrera dig behöver du veta mer om samhället.

Vad som är svensk kultur är en svår fråga.

”Svenskar har ett stort förtroende för teknokrater, experter och statistiker”
Mohamad Kanina

– Jag tror å ena sidan att värderingarna "fred och konsensus" är viktiga i svenskheten. Å andra sidan är kulturen öppen för andra kulturer. De flesta svenskar kan engelska eller annat språk, och de älskar att resa ut i världen.

Sveriges sätt att hantera pandemin är inte konstig, tycker han.

– Svenskar har ett stort förtroende för teknokrater, experter och statistiker. Först efter många förhandlingar, helst med konsensus, fattas beslut. Dessutom kan inte regeringen begränsa vår frihet i samhället på ett enkelt sätt.

Under många år kämpade Mohamad Kanina för frihet. ”I Sverige lär jag mig hur jag kan leva i friheten, vilka demokratins problem är och hur man hanterar dem.”
Under många år kämpade Mohamad Kanina för frihet. ”I Sverige lär jag mig hur jag kan leva i friheten, vilka demokratins problem är och hur man hanterar dem.”Foto: Inga-Lill Bengtsson
”När jag lyssnar och förstår vad andra säger, känner jag mig glad”
Mohamad Kanina

För hans egen del är språket den viktigaste förändringen.

– Och den finaste förändringen. I början lärde jag mig svenska av tacksamhet till Sverige. Och språket kan vara en nyckel för att hitta jobb och fixa olika saker i livet.

– Men nu tror jag att språket är en del av mig, att språket innebär tillhörighet. När jag lyssnar och förstår vad andra säger, känner jag mig glad att det finns inga gränser mellan mig och samhället, säger han.

I mars började han jobba på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

– Det är fantastiskt. Här fortsätter jag jobba som journalist på ett annat sätt. En annan utmaning i livet, men jag kör vidare!

Fakta

Mohamad Kanina

Ålder: 44 år.

Bor: I Kristianstad, kom från Syrien 2014.

Familj: Fru och två barn.

Jobb: Journalist. Har fått lärlingspraktik på Radio P4 Kristianstad. Började som korrekturläsare på Kb Mosaik 2016, var journalist på tidningen från maj 2017 till december 2019.

Senast lästa bok: Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris. En bok om visionen att internet skulle stärka demokratin, men främjar diktatur. Olika radikala och högerextremistiska grupper utnyttjar internet.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.