1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mobilförbud införs på skolor

Eleverna på högstadiet får inte längre använda sina mobiler under skoltid. ”Vi vill att eleverna ska koncentrera sig på studierna. Dessutom förekommer det kränkningar”, säger skolchefen.
Bromölla • Publicerad 24 augusti 2020
Inga mobiltelefoner tillåts under skoltid i Bromölla kommun.
Inga mobiltelefoner tillåts under skoltid i Bromölla kommun.Foto: Gorm Kallestad

Mobilförbudet gäller från den här terminen.

– Vi började i fjol på låg- och mellanstadiet. Nu gäller det även på högstadieskolorna, säger Sven Håkansson, skolchef i Bromölla kommun.

Martin Grengby, som är rektor på Humleskolan, berättar varför:

– Vi vill att eleverna ska koncentrera sig på studierna. Dessutom förekommer det kränkningar, att eleverna fotograferar varandra och lägger ut i sociala medier i dåliga sammanhang.

Eleverna får lämna in sina mobiler på morgonen. När de går hem får de tillbaka dem. De flesta föräldrar tycker det är bra.

Även personalen ska lägga undan sina mobiler.

Dalaskolan södra införde mobilfri skoltid förra läsåret, för elever i årskurs sju.

Hur fungerade det förra läsåret?

– Vi tyckte det fungerade bra. Och eleverna respekterar det. Det blir ett lugnare klimat, faktiskt ett trevligare klimat. Eleverna pratar mer med varandra och kan ägna sig åt andra saker, spela spel och vara ute, säger Elisabeth Berglund.

Johannes LindénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.