Marica, 73, låg på sjukhus – då bröt brandmän upp hennes dörr: ”Chockad”
På lillejulaftons morgon kände sig Marica, 73, som bor i ett ABK-hus i centrala Kristianstad, febrig och hostig.
Hon bestämde sig för att ta en taxi in till sjukhuset – och väl där visade det sig att hon hade fått lunginflammation. Hon blev inlagd på sjukhuset, fick dropp och en penicillinkur.
Samma eftermiddag – bara några timmar senare – fick hon ett chockerande samtal från ABK.
– De sa till mig att de hade slagit sönder min dörr och att det hade varit ambulans och räddningstjänst där. Jag förstod inte varför, jag låg ju på sjukhus.
Anledningen till att dörren bröts upp var att en bekant till Marica hade ringt på hennes porttelefon, utan att få något svar – och då utgett sig för att vara hennes oroliga syster och bett en ung förbipasserande man om hjälp, berättar Marica.
Hennes dörr har fortfarande skador och nu frågar hon sig hur det hela kunde hända – varför ingen hörde av sig till henne innan man bestämde sig för att bryta upp dörren och varför ingen kollade upp att kvinnan verkligen var hennes syster.
– Jag förstår inte att ambulansen har lyssnat på henne i stället för att själva ringa till sjukvården och kolla upp om jag ligger här först, innan det bryts upp några dörrar, säger Marica och frågar sig:
Beslut om att bryta upp dörrar fattas alltid av polis eller räddningstjänst.
Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK kommenterar händelsen.
– Räddningstjänsten kontaktade oss innan för att se om det gick att komma in i lägenheten utan att bryta sig in, så vår fastighetsskötare har på räddningstjänstens anmodan varit på plats för att kontrollera om hyresgästen lagt nyckel i nyckeltuben, då vi inte har några huvudnycklar. Då det inte fanns någon nyckel i tuben beslutade räddningstjänsten att bryta upp dörren, säger han.
ABK har tidigare haft fall där polisen, av misstag, brutit upp dörrar vid misstanke om brott, och då yrkat på skadestånd för kostnaden av ett dörrbyte. Men när det gäller uppbrutna dörrar på grund av misstankar om fara för liv och hälsa har de inte gjort det.
– Vi tar alltså kostnaden för dörren i det här fallet, säger Jonas Rosenberg.