Marian coachar ukrainska flyktingar till en ny chans
Marian Aden jobbar som företagskonsulent hos Hyllie Park Folkhögskola och arbetar för närvarande med ett projekt som heter Care, som gör insatser för flyktingar från Ukraina och finansieras av Europeiska Socialfonden.
Hon säger att uthållighet är viktigt i hennes arbete, eftersom det hjälper deltagarna att fortsätta jobba hårt och kämpa för sina mål.
– Det är viktigt att invandrare har tillgång till rätt stöd och resurser för att underlätta för dem att hitta ett lämpligt jobb och integreras i samhället.
– Jag tror att min envishet har hjälpt mig att göra en positiv skillnad i livet för många av de flyktingar jag har arbetat med genom att hjälpa dem att etablera sig i det nya landet.
Med sin icke-svenska bakgrund vet Marian precis vad en ny invandrare behöver. Hon kom från Egypten 2011 och har lång erfarenhet av hur man söker arbete och förstår utmaningarna som de nyanlända möter när de försöker hitta ett jobb.
– Med tanke på att jag gick igenom nästan samma process vet jag exakt vad de behöver och jag vet var jag måste lägga lämpliga insatser för att de ska få jobbet.
– Jag vet hur svårt det kan vara att komma in i en ny kultur och ett nytt land, säger hon.
Den här unga kvinnan, som vid sidan av sitt arbete driver ett eget import/export-företag, får ofta höra av människor i sin omgivning att hon är bra på att bygga relationer – en kunskap som hon har god användning för i sin roll som jobbcoach. Men ofta kommer även hennes egna erfarenheter av jobbsökande väl till pass.
– Vi börjar med att hjälpa våra deltagare att förbättra sina svenska språkfärdigheter. Vi erbjuder även rådgivning om hur man ska skriva ett bra CV och ett personligt brev, samt hjälper till att hitta lämpliga jobbannonser, säger hon.
Men det är inte bara praktisk hjälp som Marian erbjuder. Hon förstår också att det kan vara svårt att hantera känslorna av frustration och hopplöshet som kan uppstå under arbetssökandet.
– Jag arbetar tätt ihop med arbetsgivare för att hjälpa flyktingarna att få relevanta praktikplatser och anställningar. Jag försöker ge mina klienter en känsla av hopp och stöd under hela processen.
– Ukrainska invandrare har en mängd olika kvalifikationer och erfarenheter, vårt mål är att hjälpa invandrare att anpassa sig till det nya landet och dess arbetsmarknad.
– Vi har nu fyra från Ukraina som arbetar, två som är på anställningsintervju och en annan på praktik.
– Det är en stor belöning att se dem lyckas. Jag är glad att jag kan göra en skillnad i deras liv, säger hon.
Vad är de största utmaningarna som ukrainska flyktingar möter när de försöker hitta arbete i Sverige?
– Språkbarriären är den största utmaningen. Många av flyktingarna har svårt att kommunicera på svenska, så det kan vara svårt för dem att förstå jobbannonser och intervjufrågor. Dessutom har många av dem svårt att få arbetsgivare att ta dem på allvar, eftersom de inte har arbetslivserfarenhet i Sverige eller kanske inte har någon formell utbildning.
– Och däri ligger mitt uppdrag, att hjälpa och erbjuda dem olika stödinsatser, såsom språkundervisning, karriärrådgivning och hjälp med att skapa kontakter på arbetsmarknaden. Jag arbetar också i nära samband med arbetsgivare för att hjälpa flyktingarna att få relevanta praktikplatser och anställningar.
Vad gör du för att hjälpa flyktingarna med dessa utmaningar?
– Jag erbjuder alla tillgängliga stödmetoder, jag försöker börja med språket för att hjälpa dem att förbättra sina svenska språkkunskaper. Hjälper till att skapa CV och personliga brev på svenska, och hjälper till att hitta lämpliga jobbannonser. Jag försöker också hjälpa dem att få kontakt med arbetsgivare och förklara deras situation för att få arbetsgivarna att vara positivt inställda.
Vad är det mest givande med ditt arbete?
– Det är verkligen givande att se när flyktingar lyckas hitta ett jobb och känner sig mer hemma i Sverige. Det är svårt att komma till ett nytt land och försöka hitta arbete, så det är verkligen tillfredsställande att kunna hjälpa dem att övervinna utmaningarna och få en meningsfull sysselsättning.