Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Många förslag på hur Näsby ska bli mer hållbart

Önskemål om en gångväg nära moskén och fler åtgärder för ökad säkerhet. Unga människor önskar fler mötesplatser, både inne och ute. Och barnen har en lång lista – med allt från gungor till cirkus, linbana, fler butiker, tennisbana, fred med mera.
– Vi ska försöka genomföra några av barnens förslag redan i sommar, säger Annika Olsson, projektledare.
Kristianstad • Publicerad 10 juni 2022
Några av barnen som vikt tranor med önskningar. Cirka hundra tranor hänger i ett av träden inne på Gamlegårdens köpcenter.
Några av barnen som vikt tranor med önskningar. Cirka hundra tranor hänger i ett av träden inne på Gamlegårdens köpcenter.Foto: Sofyan Aswad

Kristianstads kommun vill utveckla Näsby på lång sikt. Målet är en ny vision för området och inriktningen på ett mer hållbart – och sammanhållet – Näsby.

– Det handlar till exempel om att planera för förskolor och annan kommunal service, såväl som för butiker och kontor, säger Maria Asklund, planeringsstrateg social hållbarhet.

Annika Olsson, projektledare.
Annika Olsson, projektledare.Foto: Inga-Lill Bengtsson
En trana har en önskan om en ny affär.
En trana har en önskan om en ny affär.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Maria Asklund, planeringsstrateg social hållbarhet.
Maria Asklund, planeringsstrateg social hållbarhet.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

– Vi arbetar för att skapa en mer attraktiv boendemiljö i regionen, samt skapa förutsättningar för olika sociala insatser. Detta inkluderar till exempel att skapa fritidsaktiviteter för barn och ungdomar, skapa möjligheter till sysselsättning och praktik för befolkningen, säger hon.

Annnika Olsson är projektledare.

– Det är lätt att vi får in en önskelista på alla möjliga saker, vi kan inte lova att vi ska göra allt. Men några av barnens förslag ska vi försöka genomföra redan i sommar, säger hon.

Tjänstemän från kommunen har varit på biblioteket på Gamlegården och på Kb Mosaik flera torsdagar under våren. Där har de kunnat prata med folk som rör sig inne på köpcentret för att få in förslag och synpunkter på vad som kan bli bättre.

Tjänstemännen har träffat barn på After School, unga tjejer på fritidsgården och föräldralediga mammor som läser sfi på Familjeservice.

En trana kommer med en önskan om fred.
En trana kommer med en önskan om fred.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Kari Rönkkö, forskare i medborgarmedverkan på Högskolan Kristianstad.
Kari Rönkkö, forskare i medborgarmedverkan på Högskolan Kristianstad.Foto: Sofyan Aswad

Hur kan stadsutvecklingen gå i mer hållbar, robust och attraktiv riktning?

– För att en stadsdel ska bli levande och fungera tillsammans med resten av staden krävs en helhetssyn för att skapa en balans mellan bostäder och det serviceutbud som efterfrågas, säger Kari Rönkkö, forskare i medborgarmedverkan på Högskolan Kristianstad.

– Stämningen i allmänhet här är en internationell atmosfär i området, och jag tycker att detta är en egenskap som inte bör glömmas bort.

– Var finns det ett sådant liv som det är här? Här finns något annat och jag tolkar det som något positivt, säger han.

Alla förslag skrivs in på en karta över Gamlegården/ Näsby.
Alla förslag skrivs in på en karta över Gamlegården/ Näsby.Foto: Sofyan Aswad

Barn och unga önskar fler och nya typer av aktiviteter som utomhuspingis, konstgräsplan, dans, gungor, studsmattor, en labyrint på marken, en fontän i park och musik. Boende och verksamma önskar bland annat trygga mötesplatser med aktiviteter för kvinnor och unga, mer färg och blommor, väderskyddade sittplatser och olika trafiksäkerhetsåtgärder.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons