1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Man klev av bussen i centrala stan med skjutklart vapen

Med ett vapen, som det hade tagit 18 sekunder att få skjutklart, i sin ryggsäck tog mannen bussen in till centrala Kristianstad. Enligt åklagaren fanns det risk att vapnet skulle säljas. Men polisen var vapenmannen på spåren.
Kristianstad • Publicerad 15 september 2021
Polisens bild på ett av mannens skjutvapen.
Polisens bild på ett av mannens skjutvapen.

Det var den 8 augusti, en knapp vecka efter skjutningen vid Gamlegårdens centrum, som den 26-årige mannen greps i centrala Kristianstad. Mannen hade kommit från Norge tre dagar tidigare, med sig hade han två skjutvapen.

I ryggsäcken hade 26-åringen ett skjutvapen, som det enligt polisens beräkningar hade tagit 18 sekunder att få skjutklart. Vid husrannsakan i en lägenhet utanför Kristianstad hittade polisen ytterligare ett skjutvapen med ammunition som knöts till 26-åringen.

Detta är en av pistolerna som polisen hittade och som bedöms vara i brukbart skick. Ägaren åtalas för grovt vapenbrott. Bild från polisens förundersökning.
Detta är en av pistolerna som polisen hittade och som bedöms vara i brukbart skick. Ägaren åtalas för grovt vapenbrott. Bild från polisens förundersökning.

När den misstänkte 26-åringen åtalades hävdade åklagaren att det fanns risk att vapnen skulle säljas till andra. I mannens mobiltelefon fanns flera filmer som visar isärplockade pistoler och som åklagaren ansåg var ”försäljningsvideos”.

Nu har Kristianstads tingsrätt dom fallit. 26-åringen döms till fängelse i två år och nio månader för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och ringa narkotikabrott eftersom han förutom vapnet även hade cannabis i ryggsäcken. Däremot anser tingsrätten inte att det är bevisat att mannen hade tänkt sälja vapnen.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.