GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية

Man fotograferade kärnkraftverk – får böta 14 000 kronor

Tomelillabon var på utflykt, stannade till vid Barsebäcks kärnkraftverk och tog bilder.
Nu får han böta 14 000 kronor som straff för olovlig avbildning av skyddsobjekt.
Skåne • Publicerad 11 januari 2023
split kärnkraftverk
split kärnkraftverk

Det var i höstas som den 52-årige Tomelillabon tog bilderna som nu står honom dyrt.

– Mannen har i förhör berättat att han var på utflykt. Han stannade till vid Barsebäck kärnkraftverk och tog bilder eftersom han tyckte att det var en intressant byggnad, berättar Arvid Wachtmeister, åklagare.

52-åringen tog bilder på kärnkraftverket och får nu böta.
52-åringen tog bilder på kärnkraftverket och får nu böta.Foto: Mads Claus Rasmussen

Den fotograferande mannen ställde sig dessutom precis intill den skylt som förkunnar att kärnkraftverket är ett skyddsobjekt och inte får fotograferas. Hans förehavandet observerades av personal i kärnkraftverket och han fastnade även på övervakningskameror.

– Man får lov att ta bilder på långt håll, men inte så nära som mannen gjorde.

Arvid Wachtmeister menar att det finns en ganska utbredd okunskap om dessa regler.

– Jag hanterar många av de här ärendena och ser att det främst är försvaret som anmäler att folk tagit sig för nära skyddsobjekt och tagit bilder. När det gäller Barsebäck är det ett skyddsobjekt även om det inte är i bruk.

52-åringen måste nu betala 40 dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.