1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Covidutbrott hos brandkåren – var fjärde brandman i karantän

Mellan jul och nyår upplevde räddningstjänsten ett covidutbrott modell större. Samtliga brandmän på ett av skiften testade då positivt för covid-19.
– Det är en fjärdedel som är borta, konstaterar Andreas Bengtsson, räddningschef.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2022
Räddningstjänsten Kristianstad Brandstationen
Räddningstjänsten Kristianstad BrandstationenFoto: Bosse Nilsson

Det var under juldagarna som utbrottet ägde rum på brandstationen i Kristianstad. En brandman som klev av sitt skift på annandagen hade symtom på covid-19 och fick dagen därpå tillbaka ett positivt provsvar.

Ledningen beslutade då att samtliga i arbetslaget skulle testa sig för covid-19, och att de inte fick återvända förrän de fått sitt provsvar, med anledning av att de arbetar så nära varandra.

Trots utbrottet berättar Andreas Bengtsson att deltidsbrandmän inte behövt kallas in och att man inte behövt sänka beredskapen ute i byarna.
Trots utbrottet berättar Andreas Bengtsson att deltidsbrandmän inte behövt kallas in och att man inte behövt sänka beredskapen ute i byarna.Foto: Birgitta Mattisson

– De kom in en efter en med provsvar. De var tio som tjänstgjorde och samtliga tio var positiva, säger Andreas Bengtsson, räddningschef i Kristianstads kommun.

Trots att pandemin pågått i närmare två års tid har räddningstjänsten inte varit med om något liknande tidigare.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.