1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Måltavlan efter mordet: ”Min lillebror dog – för att jag skulle dö?”

Fel man sköts.
Den egentliga måltavlan tros ha varit en 28-åring som var "jättenära vän” med offret.
– Vi fick reda på att han dog så jag sprang dit, säger 28-åringen som själv i princip alltid bär skyddsväst på grund av en extrem hotbild.
Kristianstad • Publicerad 21 februari 2023
Den egentliga måltavlan tros ha varit en 28-åring som var "jättenära vän” med offret.
Den egentliga måltavlan tros ha varit en 28-åring som var "jättenära vän” med offret.

Varför ville de nu åtalade Kristianstadsborna döda 28-åringen?

Man får gå flera år bakåt i tiden för att nysta i den våldsspiral och kriminella konflikter med gängkoppling som finns i Kristianstad.

En av de verkliga startpunkterna för hämndvirveln uppges vara år 2018, enligt utredningen av mordet på Lyckans Höjd.

2018 sköts en man ihjäl på Gamlegården och konflikten mellan det som polisen benämner som Challan-nätverket och nätverk-E – som finns på Gamlegården/Näsby – tar fart.

28-åringen tros ha varit den egentliga måltavlan. Men 16-åringen sköt istället 28-åringens vän.
28-åringen tros ha varit den egentliga måltavlan. Men 16-åringen sköt istället 28-åringens vän.Foto: Polisen

Enligt polisen var den egentliga måltavlan för Lyckans Höjd-skotten en 28-årig man. Han har tidigare haft kopplingar till Gamlegården, men blivit ”bannlyst” därifrån av kriminella i området. Han flyttade ifrån Näsby och Gamlegården efter skjutningen mot Gamlegårdens centrum sommaren 2021.

Det har, enligt polisens uppfattning, uppstått en misstro hos Gamlegården-gänget mot 28-åringen. Han har ansetts illojal, står det i utredningsmaterialet. Personer på Gamlegården har tyckt att han ”dubbelspelat” och varit inblandad i våldshändelser som drabbat nätverk-E.

Kriminaltekniker gör beslag på Näsby efter det misstänkta mordet på Lyckans Höjd.
Kriminaltekniker gör beslag på Näsby efter det misstänkta mordet på Lyckans Höjd.Foto: Polisen

Det finns flera nära anhöriga till 28-åringen som varit inblandade i våldsdåd som drabbat nätverk-E. En sådan händelse är skjutningen vid Gamlegårdens centrum sommaren 2021. 28-åringens yngre kusin är dömd för att ha varit en av två skyttar.

Enligt polisens utredning kan det ha funnits misstankar från nätverk-E om att 28-åringen också varit inblandad i att skjutningen mot Gamlegårdens centrum blev av. Det ska han dock ha svurit på att han inte varit.

Kulan hittades inne på akutrummet dit offret förts.
Kulan hittades inne på akutrummet dit offret förts.Foto: Polisen

– Jag tillhör ingen, säger 28-åringen i förhör.

Han menar sig inte vara del av något gäng alls.

28-åringens yngre bror anses dock likt kusinen tillhöra Challan-nätverket. Brodern är dömd till 10 års fängelse för mordförsöket inne på en frisersalong våren 2022.

När skottet mot, vad som alltså tros ha varit fel person, avlossades på Lyckans Höjd den 7 juni befann sig 28-åringen inte långt därifrån.

Han säger sig inte förstå varför vännen – som han beskriver som en ”jättenära” vän – blivit skjuten:

– Det kunde ha varit vem som helst, tänkte jag. Varför just han?

28-åringen fortsatte från Lyckans Höjd och vidare till CSK ihop med flera anhöriga och delar av Challan-nätverket.

Den mordmisstänkte 16-åringen fångad på bild på Lyckans Höjd.
Den mordmisstänkte 16-åringen fångad på bild på Lyckans Höjd.Foto: Polisen

När 28-åringen senare får höra av polisen att de tror att han kan ha varit den som skottet egentligen var ämnat för så verkar han förvånad och omskakad.

– Varför tror ni att jag är måltavla? Ska jag tänka på att min vän som är som min lillebror dog för att jag skulle dö? Jag hade valt att dö också för min vän.

28-åringen sitter i häkte då polisen förhör honom. Han var vid tillfället för förhöret misstänkt för grovt vapenbrott efter att i juli i fjol ha råkat skjuta sig själv i magen med ett vapen hemma hos sin dåvarande flickvän.

Innan dess har han också överlevt två knivdåd – stick i rygg och i bröst. Den sistnämnda attacken, som utfördes utanför Subway för ett år sedan, dömdes tre män med kopplingar till nätverk-E för.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.