unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin Fahlborg: ”Nya i Sverige förtjänar ett värdigt välkomnande”

Det knackar på dörren. Där står en Ahmed, en Fatima eller en Mohammed. Elever som själva lyckats hitta skolan, som hoppades få börja redan samma dag.
Malin Fahlborg, pedagog på Slussen i Kristianstad. Hon har tidigare haft en blogg i Kristianstadsbladet, ”Salaam Sverige”, som även blivit bok.
Malin Fahlborg, pedagog på Slussen i Kristianstad. Hon har tidigare haft en blogg i Kristianstadsbladet, ”Salaam Sverige”, som även blivit bok.
Foto: Privat
Detta är en personligt skriven text i mosaik.kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som högstadielärare blev jag överraskad. Jag välkomnade eleven in i mitt klassrum. En elev som jag var nyfiken på att få veta mer om.

quote
Då bestämde jag mig – där ville jag jobba

Jag bytte jobb, började jobba med yngre barn i förberedelseklass. Jag fick höra talas om Slussen, Kristianstad kommuns mottagningsenhet för alla nya i Sverige, både vuxna och barn. Snart var det dags för mig att hämta barn på Slussen, som var redo att börja i min klass.

Då bestämde jag mig – där ville jag jobba. Nu har jag jobbat på Slussen i över sex år. Aldrig tidigare har jag känt att jag gjort något så meningsfullt för andra människor.

quote
Slussen dom är riktigt bra. Dom jobbar med kärlek
Sedan 2009 tar Slussen emot nyanlända vuxna och barn. Nu vill politikerna lägga ner Slussen, som tar emot cirka 200 barn och ungdomar per år.
Sedan 2009 tar Slussen emot nyanlända vuxna och barn. Nu vill politikerna lägga ner Slussen, som tar emot cirka 200 barn och ungdomar per år.
Foto: Privat

”Slussen dom är riktigt bra. Dom jobbar med kärlek”. Så skrev Dawod Panahi 2019 när vi utvärderade vår verksamhet. Hans ord får symbolisera all den kärlek och tacksamhet som vi ofta får ta emot.

quote
För många är det som att komma till en helt annan planet. Du förstår inte språket

Tänk dig att du kommer till ett nytt land. För många är det som att komma till en helt annan planet. Du förstår inte språket. Samtidigt undrar du vart du ska vända dig för hjälp, stöd och råd. Hur laddar du ett busskort? Hur ställer du dina barn i kö till förskolan?

Kanske behöver dina barn vantar och skor. Vem ska du prata med om dina hemska minnen? Kanske flydde du krig. Kanske var det någon som försökte skjuta dig och dina barn under flykten. Vem ska nu hjälpa dig med att ta kontakt med psykiatrin?

quote
Vem ska hjälpa dig att tolka och förklara alla de osynliga reglerna som finns?

Hur ska du få information om hur samhället i Sverige fungerar; som skola, socialtjänst och sjukvård? Vem ska hjälpa dig att tolka och förklara alla de osynliga reglerna som finns? Du känner dig säkert vilsen.

För många nyanlända är Slussen det första mötet med Sverige.
För många nyanlända är Slussen det första mötet med Sverige.
Foto: Privat
quote
Detta är viktigt för en lyckad integration
quote
För många deltagare är vi det första mötet med Sverige

Vi på Slussen har lång erfarenhet av nyanlända. Här jobbar lärare, kuratorer, skolsköterska och tolkar. Vi tar emot i snitt 200 barn och ungdomar varje år. För många deltagare är vi det första mötet med Sverige. Ett viktigt möte som kräver förståelse, ett vänligt bemötande, inblick i andra kulturer och respekt.

quote
Därför är det sorgligt och svårt att förstå att Slussen kanske är på väg att läggas ned

Vi hjälper de nyanlända att hitta vägar ut i samhället. Detta är viktigt för en lyckad integration. Efter en kort tid på Slussen börjar eleverna på någon skola i kommunen. Skolan har då fått information från Slussen om elevens bakgrund, erfarenheter och kunskaper. Då kan skolstarten och skolgången bli så bra som möjligt.

quote
Blir det som tidigare, när du som nyanländ själv skulle hitta svar på alla dina frågor?

Nya i Sverige förtjänar ett värdigt välkomnande. Därför är det sorgligt och svårt att förstå att Slussen kanske är på väg att läggas ned.

Vad kommer att hända nu? Blir det som tidigare, när du som nyanländ själv skulle hitta svar på alla dina frågor? Då du själv fick leta upp en skola. Kommer nya elever återigen knacka på dörren till ett klassrum, där en överraskad lärare öppnar?