1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Magdalena Andersson (S) vald till statsminister

Sverige har fått sin först kvinnliga statsminister. Magdalena Andersson (S) ska nu leda regeringen fram till valet 2022. Men hon får göra det med en budget som har inslag från Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater.
Stockholm • Publicerad 24 november 2021
Magdalena Andersson (S) är vald till ny statsminister. Men bara en rösts marginal röstades hon igenom i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) är vald till ny statsminister. Men bara en rösts marginal röstades hon igenom i riksdagen.Foto: Erik Simander/TT

Sverige har haft demokrati i 100 år. Men aldrig tidigare har en kvinna varit statsminister.

I riksdagen krävdes det att Andersson inte skulle få 175 eller fler röstade nej. Hon klarade detta med minsta möjliga marginal -- 174 av riksdagens ledamöter röstade nej.

– Jag känner mig väldigt taggad. Jag vill leda en regering som tar itu med Sveriges problem, jag vet att Sverige kan bättre, säger hon under presskonferensen efter valet i riksdagen.

Men hon får leda en regering på en budget med inslag som Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater vill ha.

Det handlar om 20 miljarder i en budget på 74 miljarder. Bland annat vill M, KD och SD ha mer pengar till rättsväsendet.

Det innebär till exempel att Miljöpartiets förslag om en familjevecka inte går igenom, det vill säga att du som jobbar kan ta ledigt för att till exempel gå på kvartssamtal.

Magdalena Andersson (S) under presskonferensen efter valet i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) under presskonferensen efter valet i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

På fredag träffar Magdalena Andersson kungen. Då blir hon formellt statsminister. Då presenterar hon också vilka som blir ministrar.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
TT/KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.