1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lokala företagare bildar bolag – börjar flyga från Kristianstad

Flygbolaget Skåneflyg AB ska trafikera Kristianstad Österlen Airport. Bakom satsningen står lokala profiler inom näringslivet. ”Det är bättre än vi kunnat drömma om”, säger Jonas Haak, vd för flygplatsen.
Kristianstad/Everöd • Publicerad 19 november 2020
Nya flygbolaget Skåneflyg AB ska börja flyga från Kristianstad-Österlen Airport. På torsdagen samlades grundarna Jacob Karlsson, Carl-Henrik Dahlqvist, Fredrik Rosengren och styrelseordförande Sam Giertz. Henrik Persson Ekdahl var med via video.
Nya flygbolaget Skåneflyg AB ska börja flyga från Kristianstad-Österlen Airport. På torsdagen samlades grundarna Jacob Karlsson, Carl-Henrik Dahlqvist, Fredrik Rosengren och styrelseordförande Sam Giertz. Henrik Persson Ekdahl var med via video.Foto: Lasse Ottosson

Den 20 mars stoppade BRA all flygtrafik till och från Kristianstad Österlen Airport. Men nu står det klart att nybildade Skåneflyg AB kommer flyga sträckan Kristianstad–Stockholm.

Bakom bolaget står en rad lokala företagare och näringslivsprofiler.

Ägare till Skåneflyg AB är Henrik Persson Ekdahl, Jacob Karlsson och Fredrik Rosengren via sina egna bolag samt Kristianstad Golfbana Holding AB som ägs av Carl-Henrik Dahlqvist och Jan Bengtsson.

Så ska flygplanen se ut.
Så ska flygplanen se ut.Foto: Pressbild
Fakta

Ägarna till Skåneflyg AB

Styrelseordförande i Skåneflyg AB är Carl-Henrik Dahlqvist. Fredrik Rosengren, Henrik Persson Ekdahl och Jacob Karlsson sitter i styrelsen.

Henrik Persson Ekdahl: Entreprenör och investerare från Åhus som blivit miljardär på sina affärer inom tech- och spelbranschen. Har bland annat varit delägare i Betsafe, vd för Betsson och byggt upp Catena Media. Bor i Marbella.

Carl-Henrik Dahlqvist och Jan Bengtsson: Ägare till Kristianstads Golfbana Holding AB. I december 2014 blev de två nya ägare till golfbanan i Åhus. Carl-Henrik Dahlqvist har tidigare varit delägare i krogar i Kristianstad. Miljardären Jan Bengtsson är barnbarn till Hennes & Mauritz-grundaren Erling Persson. Han har sommarhus i Åhus.

Fredrik Rosengren: Ägare via bolaget Rosengren i Kristianstad AB. Ica-Driver sedan 2010 Ica Maxi i Kristianstad tillsammans med sin hustru. Har arbetat i butiken sedan början av 1990-talet. Har även varit butikschef.

Jacob Karlsson: Ägare via bolaget Jacob Karlsson AB. Vd för fastighetsbolaget K-Fastigheter som han själv grundade i Hässleholm 2010. De har i dag över 2 000 bostäder i Sverige och har även etablerat sig i Danmark.

– Det känns helt fantastiskt såklart. Just nu är det väldigt tungt och tufft för flygbranschen. Och så lyckas vi göra klart med ett nytt flygbolag som dessutom har lokala finansiärer. Det är bättre än vi kunnat drömma om, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen Airport.

– Det är lokala entreprenörer med hjärta i bygden. Det känns som att det är bättre förutsättningar än någonsin egentligen.

Jonas Haak, vd på Kristianstad Österlen Airport.
Jonas Haak, vd på Kristianstad Österlen Airport.Foto: Gunnel Persson

En hel del praktiskt arbete är kvar att göra, bland annat vilken operatör som ska flyga. Linjen till och från Stockholm är den enda som är spikad i nuläget, men Jonas Haak tror att det finns möjlighet för fler destinationer.

På grund av coronapandemin kan det dock dröja innan några flyg startar och landar på Kristianstad Österlen Airport igen. Haak är övertygad om att det blir efter årsskiftet.

BRA började flyga mellan Kristianstad och Stockholm i augusti 2018.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.