Lingonsylt perfekt till stekt sill – och gröt
Lingonsylt var en av de sakerna som förvånade mig när jag kom till Sverige. Passar det för svenskar, ska jag göra mitt bästa att anpassa mig, tänkte jag. Till min förvåning fann jag att det smakade inte alls så dumt, faktiskt riktigt gott.
Tänk bara ett besök i Simrishamn, med lunch precis vid hamnen, stekt sill med potatismos och lingonsylt – spis för gudarna. Men jag tycker fortfarande att det enda rätta till havregrynsgröt är kall mjölk.
Lingon är mycket nyttiga. De innehåller mycket kostfiber (bra för magen) och vitaminer och mineraler, som påverkar kroppens alla funktioner. De motverkar bakterier och är nyttiga mot olika inflammationer.
Lingon (på latin vaccinium vitis idaea) är släkt med blåbär och tranbär. Bären är mogna i augusti-september. Då kan man köpa lingon under ett par veckor på torget.
Lingonsylt
1,5 liter lingon
1 dl vatten
9 dl strösocker
Gör så här:
1. Rensa bären noggrant från skräp, lägg dem i en stor kastrull (cirka 4 liter).
2. Häll på 1 dl vatten.
3. Koka upp lingon och vatten, skumma av, låt koka i cirka10 minuter. Rör om då och då.
4. Dra bort kastrullen från värmen. Rör ned socker lite i taget. Rör om tills sockret har löst sig helt.
5. Låt sylten stå i cirka 10 minuter (så att bären fördelas jämt i sylten).
6. Diska glasburkar. Låt dem torka i ugnen i cirka 100 grader C. Häll över sylten i burkarna.
7. Fyll burkarna hela vägen upp, sätt på locken och vänd burkarna upp och ned. Låt stå över natten.
Sylten förvaras i rumstemperatur, öppnad burk i kylskåp.
Ett annat sätt att använda lingon är att göra rårörda lingon – snabbt och enkelt.Till en sats rårörda lingon behövs:
5 dl frysta lingon
½ -1 dl socker
Blanda de frysta lingon och socker i en bunke, rör om så att sockret smälter.
Låt stå en stund, rör om då och då.
Häll upp i rena burkar, förvara i kylskåpet.