GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lingonsylt perfekt till stekt sill – och gröt

När jag kom till Sverige var jag ingen främling för sylt, men sylt till köttbullar? Sylt till stekt sill? Sylt till gröt? Det var mer än vad jag kunde begripa. Men skam den som ger sig.
Kristianstad • Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 15 september 2021
Lingonsylt är väldigt gott, bland annat till stekt sill.
Lingonsylt är väldigt gott, bland annat till stekt sill.
Foto: Malin Palm

Lingonsylt var en av de sakerna som förvånade mig när jag kom till Sverige. Passar det för svenskar, ska jag göra mitt bästa att anpassa mig, tänkte jag. Till min förvåning fann jag att det smakade inte alls så dumt, faktiskt riktigt gott.

Tänk bara ett besök i Simrishamn, med lunch precis vid hamnen, stekt sill med potatismos och lingonsylt – spis för gudarna. Men jag tycker fortfarande att det enda rätta till havregrynsgröt är kall mjölk.

Lingon växer på låga plantor i skogen och på hedar överallt i Sverige, särskilt i Småland och i Norrland.
Lingon växer på låga plantor i skogen och på hedar överallt i Sverige, särskilt i Småland och i Norrland.
Foto: HANS T DAHLSKOG

Lingon är mycket nyttiga. De innehåller mycket kostfiber (bra för magen) och vitaminer och mineraler, som påverkar kroppens alla funktioner. De motverkar bakterier och är nyttiga mot olika inflammationer.

Lingon (på latin vaccinium vitis idaea) är släkt med blåbär och tranbär. Bären är mogna i augusti-september. Då kan man köpa lingon under ett par veckor på torget.

Lingon är mycket nyttiga.
Lingon är mycket nyttiga.
Foto: Scanpix

Lingonsylt

1,5 liter lingon

1 dl vatten

9 dl strösocker

Lingonsylt finns på burk att köpa i affären.
Lingonsylt finns på burk att köpa i affären.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Gör så här:

1. Rensa bären noggrant från skräp, lägg dem i en stor kastrull (cirka 4 liter).

2. Häll på 1 dl vatten.

3. Koka upp lingon och vatten, skumma av, låt koka i cirka10 minuter. Rör om då och då.

4. Dra bort kastrullen från värmen. Rör ned socker lite i taget. Rör om tills sockret har löst sig helt.

5. Låt sylten stå i cirka 10 minuter (så att bären fördelas jämt i sylten).

6. Diska glasburkar. Låt dem torka i ugnen i cirka 100 grader C. Häll över sylten i burkarna.

7. Fyll burkarna hela vägen upp, sätt på locken och vänd burkarna upp och ned. Låt stå över natten.

Sylten förvaras i rumstemperatur, öppnad burk i kylskåp.

Gröt (havregryn) med lingonsylt. Gott till frukost.
Gröt (havregryn) med lingonsylt. Gott till frukost.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ett annat sätt att använda lingon är att göra rårörda lingon – snabbt och enkelt.Till en sats rårörda lingon behövs:

5 dl frysta lingon

½ -1 dl socker

Blanda de frysta lingon och socker i en bunke, rör om så att sockret smälter.

Låt stå en stund, rör om då och då.

Häll upp i rena burkar, förvara i kylskåpet.

Rårörda lingon finns också på burk.
Rårörda lingon finns också på burk.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Moira Uggla.
Moira Uggla.
Foto: Victor Lindstammer
Moira Uggla
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.