Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lingenässkolan ska synas i sömmarna — kan bli extern utredning

Lingenässkolan byggdes för att öka integrationen. Nu ska skolan genomgå en unik utvärdering. Allt från undervisning till geografisk placering ska granskas. ”Någon liknande utvärdering har inte gjorts tidigare”, säger Kenth Olsson, chef för barn- utbildningsförvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2021
Invigning av Lingenässkolan på Näsby, augusti 2019. Skolan har plats för 800 elever.
Invigning av Lingenässkolan på Näsby, augusti 2019. Skolan har plats för 800 elever.Foto: Tommy Svensson

Kenth Olsson anser att det behövs en utvärdering.

– Lingenässkolan är den största låg- och mellanstadieskolan som byggts i kommunen. Och det är första gången sedan Österänggymnasiet som vi byggt en helt ny skola för att elevantalet ökar. Därför anser vi att man måste göra en utvärdering, säger han.

”En sådan stor utvärdering har inte gjorts under mina 16 år som förvaltningschef”
Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen
Annons

Näsby skola, Gamlegårdsskolan och delar av särskolan slogs samman till en skola, till Lingenässkolan som invigdes 2019 och är en F-6 skola. Placeringen diskuterades mycket. Att lägga skolan i ett villaområde på gamla Näsby skulle vara ett sätt att underlätta integrationen och få en större blandning av elever.

Kenth Olsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen i Kristianstad.
Kenth Olsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen i Kristianstad.Foto: 

Det var Socialdemokraterna som kom med förslaget om utvärdering i barn- och utbildningsnämnden. Vänsterpartiet och Alliansstyret hakade på. Därför föreslår nu barn- och utbildningsförvaltningen att en extern utvärdering görs, att hela skolan granskas. Det gäller allt från undervisning till geografisk placering och samarbetet med Högskolan Kristianstad.

– En sådan stor utvärdering har inte gjorts under mina 16 år som förvaltningschef. Och den behöver göras externt. Vi ska inte utvärdera oss själva.

20 elever ska ha bytt till andra skolor under sommarlovet.

Han hoppas att en extern utvärdering kan påbörjas till våren och vara klar till nästa höst.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons