1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lingenässkolan efter tre år: Endast 30 elever läser svenska som modersmål

Lingenässkolan byggdes för 800 elever. Tre år efter starten går där 490.
Skolan skulle bli en viktig del i integrationsarbetet – men i dag är det endast 30 av 400 elever som läser svenska enligt kursplanen.
Kristianstad • Publicerad 6 oktober 2022

Enligt vad Kb/NSk erfar väljer familjer, framför allt på Gamla Näsby, aktivt bort Lingenässkolan och barn från socioekonomiskt utsatta familjer är överrepresenterade.

Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.Foto: Lasse Ottosson

Tvärtemot vad kommunen hoppades uppnå.

Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, förklarar att det aldrig var tanken att 800 elever skulle gå där även om skolan är byggd för det.

– Det visste vi redan initialt att det var en större kapacitet än behovet. Det hade inte varit optimalt med så stora klasser, säger Lina Leyman Nilsson.

– Vi tror att det beror på andra saker än att skolan är dålig, säger hon.

Bild från invigningen av Lingenässkolan.
Bild från invigningen av Lingenässkolan.Foto: Tommy Svensson

Antalet elever har sjunkit, konstaterar hon.

– Vi tror att det beror på andra saker än att skolan är dålig; ändrade prognoser, det är mindre barnkullar än vi såg för några år sedan, och bosättningsstödet för nyanlända har tagits bort. Familjer flyttar också.

Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, förklarar att det aldrig var tanken att 800 elever skulle gå där även om skolan är byggd för det.
Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, förklarar att det aldrig var tanken att 800 elever skulle gå där även om skolan är byggd för det.Foto: Tommy Svensson

En extern utvärdering pågår av Lingenässkolan, där bland annat sammanslagningen av skolor, undervisning och geografisk placering granskas. Den ska vara klar under hösten.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.