Läckra lammracks till påsk
Under påsken äter en svensk familj i genomsnitt fyra ägg per person. Vi äter och ger bort påskgodis, i hemmet ska det pyntas med påskris.
Vad gäller maten har lamm kommit att bli en favorit på senare år. Lammracks är en läckerhet.
Sverige har firat påsk sedan kristendomen kom hit på 1100-talet. Idag är påsken mer en högtid som präglas av mat och fest.
Traditionen med påsklamm kan spåras till det judiska påskfirandet (lammet som offrades, blodet målades på dörren) och även till det kristna (Jesus som offerlammet). I det syriska köket är lamm och får mer vanligt än nötkött.
På det svenska påskbordet har lamm funnits i mindre än hundra år. Under påskhelgen äts en tredjedel av alla lamm som äts i Sverige under ett år.
Lammracks
4 portioner
2 lammracks (à ca 400 g)
5 vitlöksklyftor
2 citroner
1/2 kruka rosmarin
ev 1 tsk chiliflakes
ev 1 tsk fänkålsfrön
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
svartpeppar
Gör så här:
1. Skrapa bort hinnor och senor på benen. Snitta fettkappan på lammracksen med en kniv i ett rutmönster.
2. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Riv yttersta skalet av citronerna. Plocka av bladen från kvisten med rosmarin. Grovhacka dem. Blanda samman allt med chiliflakes och mortlade fänkålsfrön. Rör ner olivolja och salt.
3. Gnid in lammracksen med marinaden. Grilla köttsidan först på direkt värme (tills den fått fin färg). Flytta sedan över köttet till indirekt värme.
4. Pensla med marinaden under grillningen. Lammet är klart när det är rosastekt och innertemperaturen är 58-60˚C.
5. Krydda köttet med svartpeppar från kvarnen. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan det skärs upp mellan revbenen.
Saften från grillade citroner är gott till. Skär citronerna i halvor, grilla på snittytan i cirka 3 minuter. Pressa saften över köttet vid servering. Gott till racksen är grillade hela små potatisar, blomkål, sparris, morot och röd knipplök. Och en god sås.