1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kylig men rolig premiär för friluftsdag

Trots snö på marken så sprack himlen upp i blått när sfi-elever fick testa friluftsliv på Åsumfältet. De fick testa att tända eld med tändstål, lära sig om svenska djur och testa friluftsbingo.
Kristianstad • Publicerad 29 april 2021
Kylig friluftsdag i början av april, men jätterolig. Det tyckte Marzena Gumowska-Bielinska med sonen Dawid, och Evelina Narojezyk med dottern Maria.
Kylig friluftsdag i början av april, men jätterolig. Det tyckte Marzena Gumowska-Bielinska med sonen Dawid, och Evelina Narojezyk med dottern Maria.Foto: Lisa Westerlin

Kylan bet i kinderna, men eleverna från sfi var vid gott mod. Marzena Gumowska-Bielinska hade sonen Dawid, sex år med sig.

” I Polen kan man bara tälta på campingplats”
Marzena Gumowska-Bielinska, sfi-elev

Marzena kommer från Polen, har bott i Sverige i sju månader och läst sfi halva den tiden.

– Vi har tittat på olika saker i skogen och eldat. Vi har pratat om hur man kan laga mat utomhus. Jätteroligt, säger hon

Faten och Jehad Almashharawi testar hur ett trangiakök fungerar.
Faten och Jehad Almashharawi testar hur ett trangiakök fungerar.Foto: Lisa Westerlin

.– Tack vare allemansrätten kan alla människor spendera sin fritid i naturen i Sverige. Här kan man tälta i skogen på olika platser, för en dag. I Polen kan man bara tälta på campingplats.

Fakta

Friluftslivets år 2021

Projektet ”Aktivera Mera – Friluftsliv” i Kristianstads kommun har aktiviteter för att nå ut till människor ovana vid att vistas i naturen. Premiären för de första aktiviteterna var för kommunala sfi-elever på Åsumfältet. I sommar blir det bland annat vandring på Skåneleden.

Satsningen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Biosfärenheten/naturum.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.