Kroppkakor med smak från Öland
Kroppkakor finns i olika varianter från Småland, Blekinge, Öland och Gotland. Degen görs av potatis. Traditionell kroppkaka fylls med fläsk och lök.
– De jag åt var vegetariska, med champinjoner och lök, som min kompis från Öland bjöd mig på. De smakade ljuvligt, säger Sofyan Aswad.
I kroppkakor ingår oftast kryddpeppar som ger den speciella smaken.
Kroppkakor äts med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt/rårörda lingon.
Tips: koka potatisen dagen innan. Pressa/mosa ihop den och låt stå i kylen över natten.
Ingredienser
(4 portioner)
1 kg mjölig potatis
1 stort ägg
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning
150 g rimmat fläsk (eller svamp, fågel)
1 gul eller röd lök
1 krm vitpeppar
1/2 tsk stött/malen kryddpeppar
Gör så här:
1. Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet. Ånga av potatisen.
2. Pressa eller mosa potatisen (med potatisstöt eller elvisp). Låt den kallna.
3. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken. Låt allt fräsa en stund.
4. Krydda med peppar. Låt fyllningen kallna.
5. Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket.
6. Forma degen till en rulle. Skär den i cirka 12 bitar. Gör en fördjupning i varje bit. Lägg i cirka en matsked av fyllningen.
7. Tryck ihop degen över fyllningen. Forma dem till runda, lite platta bullar (ungefär så stora som tennisbollar). Koka upp vatten och salt (2 liter vatten och 1 msk salt).
8. Lägg i några kroppkakor i taget. Koka dem 10-12 min, eller cirka 5 min efter det att de flutit upp.
9. Ta upp dem med hålslev. Servera dem riktigt varma med lingonsylt och varmt smält smör. Och gärna lite sallad till.