1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Kristianstad tingsrätt kritiseras av JK när utesluten advokat är kvar

I torsdags stod det klart att den uteslutna advokaten Gabriel Barsoum – trots kritik – fick stanna som försvarare till en Bromöllabo i ett mål kring den misstänkta amfetaminligan.
Kristianstads tingsrätts beslut kritiseras nu av Justitiekanslern.
”Gabriel Barsoum är inte lämplig för uppdraget”, skriver Justitiekanslern till hovrätten.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2023 • Uppdaterad 16 februari 2023
Gabriel Barsoum är utesluten ur Advokatsamfundet.
Gabriel Barsoum är utesluten ur Advokatsamfundet.Foto: Instagram

I torsdags kom tingsrättens beslut: Gabriel Barsoum får stanna.

Gabriel Barsoum, som företräder en av de misstänkta från Bromölla kommun i målet kring amfetaminligan, uteslöts ur Advokatsamfundet med omedelbar verkan tidigare i februari efter att ha lämnat felaktiga uppgifter och tagit ut för mycket pengar.

16 dagar – ungefär en tredjedel av jätterättegången gällande den misstänkta amfetaminligan – hade hunnit avverkas innan Barsoum förlorade sin advokattitel.

Arkivbild. Kristianstads tingsrätt.
Arkivbild. Kristianstads tingsrätt.Foto: Cecilia Klinto/TT

Tingsrätten frågade alla de andra advokaterna i målet vad de tyckte – kunde Barsoum fortsätta försvara sin klient? Trots olika synpunkter, och kritik från vissa advokater, fick Barsoum stanna.

Nu har Justitiekanslern (JK) överklagat tingsrättens beslut.

"Justitiekanslern anser att Gabriel Barsoum inte är lämplig för uppdraget", skriver JK i sitt överklagande till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Tingsrättens beslut att låta Barsoum stanna har i huvudsak handlat om de kostnader det skulle innefatta att byta ut honom; att låta en eller två nya advokater sätta sig in i målet.

Viktor NordbladSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.