Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kristianstad säger nej till elsparkcyklar

Kristianstads kommun vill inte ha uthyrning av elsparkcyklar i stan. ”Vi ser problemen som finns i storstäderna”, säger Ulrika Åkesson, enhetschef på tekniska förvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2021
Kristianstad vill inte få en situation som i Stockholm. Där har elsparkcyklar blivit en trafikfara för synskadade och andra.
Kristianstad vill inte få en situation som i Stockholm. Där har elsparkcyklar blivit en trafikfara för synskadade och andra.Foto: Christine Olsson

Elsparkcykelföretag har hört av sig till kommuner i Skåne. De vill veta om de är intresserade av att ha uthyrning av elsparkcyklar. Det var Svenska Dagbladet först att rapportera om.

Svaret från tekniska förvaltningen i Kristianstad blev nej.

”Det kan bli kollisioner, något vi vill undvika”
Ulrika Åkesson, enhetschef på tekniska förvaltningen
Annons

– Det vi sagt är att vi är skeptiska till uthyrning av elsparkcyklar i dagsläget, på grund de problem med ordningsfrågor som finns i storstäderna, säger Ulrika Åkesson, enhetschef på tekniska förvaltningen.

Det finns en oro för att Kristianstadsborna ska ha svårt att ta sig fram, eller riskerar att skada sig om det står eller ligger elsparkcyklar lite var som helst.

– Vi är lite rädda för att det kan bli samma problem här som i storstäderna. Vi har jobbat väldigt mycket med tillgängligheten i innerstaden för våra medborgare. Även trafiksäkerheten kan påverkas. Det kan bli kollisioner, något vi vill undvika, säger Ulrika Åkesson.

321 olyckor med elsparkcyklar inträffade år 2019 och fram till och med maj 2020, enligt en studie från Folksam. 44 procent av trafikanterna fick huvudskador. Bara 13 procent bar hjälm.
321 olyckor med elsparkcyklar inträffade år 2019 och fram till och med maj 2020, enligt en studie från Folksam. 44 procent av trafikanterna fick huvudskador. Bara 13 procent bar hjälm.Foto: Annika Byrde

Enligt en forskningsrapport från Folksam fortsätter antalet olyckor med elsparkcyklar att öka. De flesta sker nattetid och på helgerna.

Varken Hässleholm, Östra Göinge eller Bromölla har fått frågan om de vill ha uthyrning av elsparkcyklar. Men Veronica Haagen, trafikingenjör i Hässleholms kommun, tror att de kan dyka upp ändå.

– Jag jobbade i Lund tidigare. Där fick vi inte frågan utan företagen satte bara ut cyklar.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons