1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kristianstad – en av de billigaste städerna att bo i

Det är billigare att bo i Kristianstad än i många andra kommuner. Där har de boende mer kvar av lönen när de betalat sitt boende. Det visar Swedbanks och Sparbankernas senaste boindex.
Kristianstad • Publicerad 8 september 2021
Nya bostäder i Hammar.
Nya bostäder i Hammar.Foto: Lasse Ottosson

I hela Sverige lägger hushållen i genomsnitt 27 procent på sitt boende. Det är den lägsta siffran sedan början av 2017. Det visar senaste Boindex som kom på onsdagen.

”Skåne är en expansiv region. Därför kan Kristianstad attrahera folk”
Anders Hansson, Sparbanken Skåne

I Kristianstad är andelen ännu lägre, för vissa grupper. Om man väger in både bostadskostnader och inkomster är Kristianstad en av de kommuner i Sverige där invånarna lägger minst del av inkomsten på boendet. Det visar Swedbanks och Sparbankernas Boindex för andra kvartalet i år.

– Skåne är en expansiv region. Därför kan Kristianstad attrahera folk. Man behöver inte bo vid arbetsplatsen, i dag kan man till och med jobba hemma. Med bra kommunikationer finns perfekta möjligheter att pendla, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.
Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.Foto: Sparbanken Skåne
Fakta

Detta är Boindex

Syfte: Mäter hushållens köpkraft vid köp av småhus och bostadsrätter.

Hur: Väger inkomster mot utgifter för boende som ger ett index, där 100 betyder att man lägger 30 procent av sin disponibla inkomst på sin bostad. Över 100 betyder att man lägger mindre andel än 30 procent, under 100 att man lägger högre andel än 30 procent.

Var: De tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, i kommuner med fler än 75 000 invånare som grupp samt i övriga kommuner som grupp. Dessutom mäts de 40 största kommunerna i landet separat.

När: En gång i kvartalet. Har getts ut sedan 2000.

Källa: Swedbank Boindex kvartal 2 2021

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.