1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kram i korridoren? Kö i matsalen? – Eleverna slipper kravet att hålla avstånd

I morgon onsdag, 29 september, sker en stor omställning i samhället. Restriktioner hävs. Många återvänder till sina arbetsplatser, det kan vara fullt vid restaurangborden, på fotbollsläktare och på bio. Så även i skolan. På Kristianstads kommunala skolor slopas till exempel kravet att hålla avstånd.
Kristianstad • Publicerad 28 september 2021
Rusning i korridorerna i skolan  igen? Okej att krama fröken? Rekommendationerna att hålla avstånd slopas på onsdag.
Rusning i korridorerna i skolan igen? Okej att krama fröken? Rekommendationerna att hålla avstånd slopas på onsdag.Foto: Fredrik Sandberg

Nu upphävs rekommendationen som så länge gällt på Kristianstads kommunala skolor.

Kenth Olsson, utbildningschef i kommunen:

– Förändringar blir att rekommendationen att hålla avstånd, som gällt för matsal och skolsalar, försvinner.

– Det är fullt möjligt för enskilda skolor och förskolor – det är inte förbjudet – att hålla fast vid de rekommendationer som de har.

Vecka 41 påbörjas vaccineringen av 12- till 15-åriga elever.
Vecka 41 påbörjas vaccineringen av 12- till 15-åriga elever.

Lärare, förskolepedagoger och all annan personal inom kommunen ska arbeta från/på sin fysiska arbetsplats.

Vecka 41 påbörjas vaccineringen av 12- till 15-åriga elever. Barnen och ungdomarna får sprutan på de kommunala skolorna. Men vårdnadshavare måste godkänna det.

Majoriteten av de svenska regionerna har beslutat att de kräver båda föräldrarnas samtycke vid gemensam vårdnad. Region Skåne har inte fattat beslut i frågan utan väntar besked från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

Fakta

Detta gäller efter 29:e september

• Alla vaccinerade som ovaccinerade, vuxna som barn, ska stanna hemma med lättare symptom. Och att man ska testa sig om man är över sex år.

• Den som har testat sig positiv för covid-19 ska stanna hemma i sju dygn efter insjuknandet, och känna sig frisk i 48 timmar innan det är dags att återvända till arbetet eller skolan.

• Ovaccinerade personer ska även i fortsättningen hålla avstånd till andra. (ovaccinerade barn får delta vid större evenemang.)

• Råden om att stanna hemma vid minsta symtom finns kvar. Det gäller för både barn och vuxna.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.