Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kraftig ökning av covid-19 fall i Skåne – snart dags vaccinera 60-64-åringar

Siffror visar en kraftig ökning av antalet nya bekräftade fall av covid-19 under onsdagen, jämfört med dagen innan. Men vaccineringen fortsätter enligt plan. I första hand ska 65-plussarna ha Astra Zenecas vaccin.
Kristianstad • Publicerad 23 april 2021
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Eva Melander, smittskyddsläkare.Foto: Johan Nilsson/TT

Under onsdagen rapporterades det in 752 nya fall med konstaterad covid-19 i Skåne, en kraftig uppgång sedan tisdagen som visade 260 nya fall. Trots det är trycket på intensivvården näst lägst i landet, sett till antalet invånare.

Ett ökat antal smittade ses just nu främst bland barn i åldrarna 0–9 år. De har ofta inte haft symtom. Antalet fall bland 80-år och äldre är få – troligtvis en effekt av vaccinationerna.

”Ju fler som hinner vaccinera sig, desto större chans att vi slipper en tredje våg i Skåne”
Eva Melander, smittskyddsläkare
Louise Palmqvist är sjuksköterska och en av tre vaccinationsansvariga på Näsby vårdcentral. Det är svårt planera för flera veckor i taget. ”Vi får bara besked om hur många doser vi tilldelas för en vecka i taget,” säger hon.
Louise Palmqvist är sjuksköterska och en av tre vaccinationsansvariga på Näsby vårdcentral. Det är svårt planera för flera veckor i taget. ”Vi får bara besked om hur många doser vi tilldelas för en vecka i taget,” säger hon.Foto: Åsa Borglin
Annons

Region Skåne uppgav på en pressträff på onsdagen att smittspridningen är på en platå, men fortsatt hög i Skåne. På en vecka har det rapporterats in 3 750 nya smittade, det vill säga ett snitt på cirka 536 fall per dag.

– Ju fler som hinner vaccinera sig, desto större chans att vi slipper en tredje våg i Skåne, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Vaccinationerna fortsätter. Men Region Skåne har beslutat: ”I möjligaste mån ska de som är 65 år och äldre vaccineras med Vaxzevria.”

”Man kommer inte att kunna välja vaccin”
Maria Landgren, vaccinsamordnare

Vaxzevria är det nya namnet på Astra Zenecas vaccin. Folkhälsomyndigheten håller fast vid sitt beslut att personer under 65 år bör få annan typ av vaccin. Personer under 65 år som redan fått en första dos med Astra Zenecas kommer att erbjudas en andra dos av Pfizers eller Modernas vaccin.

Näsby vårdcentral har öppet på lördagar för vaccination. 270 personer vaccinerades på lördagen när Kristianstadsbladet var på besök. ”När vädret tillåter är vi utomhus, för det är ännu säkrare”, säger Louise Palmqvist, sjuksköterska.
Näsby vårdcentral har öppet på lördagar för vaccination. 270 personer vaccinerades på lördagen när Kristianstadsbladet var på besök. ”När vädret tillåter är vi utomhus, för det är ännu säkrare”, säger Louise Palmqvist, sjuksköterska.Foto: Åsa Borglin

Region Skåne går ut med ett tydligt besked.

– Man kommer inte att kunna välja vaccin, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

60-64-åringarna kommer att få sina vaccinbrev hem i brevlådan under nästa vecka (17). Då kan de börja boka tid för vaccination, som sker tidigast från den tredje maj.

Fakta

Antalet vaccinerade Region Skåne 20 april

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 227 528 (20,7 procent)

Totalt antal färdigvaccinerade: 93 011 (8,5 procent)

Clifford JohansenSkicka e-post
Emilia StålhammarSkicka e-post
Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons