1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Kommunfullmäktige ställs in – för tredje gången i år: ”Det är ynkligt”

Hälften av fullmäktigemötena har i år ställts in av M-SD-KD-styret.
Anledning: Brist på ärenden att ta beslut om.
Nu ifrågasätter oppositionen på allvar om styret vet vad de håller på med.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2023 • Uppdaterad söndag 20:59
kollage
kollage

Majoritetsstyret med M, SD och KD har sedan start kritiserats hårt av oppositionen för att vara ”handlingsförlamat” och inte ha ”styrfart”. Trots att man har majoritet har det varit tunnsått med initiativ från styret.

När beskedet kom att kommunfullmäktigesammanträdet i maj ställs in tycks droppen vara på väg att rinna över för oppositionen. Tre av de sex fullmäktigemöten som hålls den här sidan sommaruppehållet har därmed ställts in: Januari, mars och maj. Anledningen som angetts är att det är för få beslutsärenden.

Oppositionsrådet Ulrika Tollgren (S) är tydlig:

– Det är för ynkligt och visar att de är visionslösa och saknar handlingskraft.

Oppositionsrådet Ulrika Tollgren (S) anser att majoritetsstyret är visionslöst.
Oppositionsrådet Ulrika Tollgren (S) anser att majoritetsstyret är visionslöst.

Att då inte ha tillräckligt med ärenden att ta beslut om är det som har fått ett och annat ögonbryn att höjas inom kommunpolitiken. Kommunfullmäktige är också ett av de viktigaste forumen där beslut och debatt sker öppet för allmänheten.

– Det är helt okej att ställa in ett sammanträde för att man inte har ärenden. Det är ansvarsfullt på ett sätt, om det inte är lönt att kalla in 65 ledamöter. Men då måste man ställa sig frågan varför kommer det inte fram ärenden? Man driver ingen politik, man för inte fram förslag – det är den enda slutsatsen jag drar. Det saknas en vision och en riktning, man reagerar enbart på det som händer, säger Daniél Tejera (L) och fortsätter:

– Det är ett handlingsförlamat styre som inte driver fram någonting av sina egna idéer. De visar varken för oss i fullmäktige eller våra invånare vad de jobbar med.

Daniél Tejera (L) ifrågasätter att det är så få ärenden att fullmäktige måste ställas in-
Daniél Tejera (L) ifrågasätter att det är så få ärenden att fullmäktige måste ställas in-Foto: Mikael Persson
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.