1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Knivhuggne läraren på NTI-gymnasiet på ”Efterlyst”

Tack vare läraren Christian Van Gils insats vid knivattacken på NTI-gymnasiet lever alla eleverna som befann sig i skolan. Han är nominerad till Civilkuragepriset för sin insats.
Kristianstad • Publicerad 4 april 2022
Christian Van Gils. lärare på NTI i Krd nominerad till Civilkuragepriset.
Christian Van Gils. lärare på NTI i Krd nominerad till Civilkuragepriset.Foto: Efterlyst

Civilkuragepriset består av äran och 100 000 kronor, och delas ut av Efterlyst i samarbete med Stiftelsen tryggare Sverige.

När han gick in i klassrummet kom eleven fram och inom ett ögonblick satte han en kniv i Christian Van Gils lår. När han försökte stoppa eleven fick han också ett hugg i armen. Eleven vände sig mot klassen och tog sikte på en klasskamrat som han också högg. Eleverna började springa ut ur klassrummet, men eftersom dörren till salen är en utrymningsdörr gick den inte att låsa.

Dådet mot NTI gymnasiet
Dådet mot NTI gymnasietFoto: Lasse Ottosson
Dådet på NTI gymnasiet
Dådet på NTI gymnasietFoto: Lasse Ottosson

– När alla var ute barrikaderade jag dörren så han inte skulle komma ut, säger läraren i ”Efterlyst” som sänds på Viaplay och TV3.

Tack vare barrikaderingen blev gärningsmannen inlåst i rummet och kom inte ut och blev fast där tills polisen kunde gripa honom några minuter senare.

Läraren och eleven fick åka till sjukhuset. Christian van Gils kunde åka tillbaka till jobbet samma dag men eleven blev svårt skadad och fick stanna kvar.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.