GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Klartecken för ordningsvakter i Hanaskog – polisen har godkänt

Östra Göinge kommun får rätt att använda sig av ordningsvakter i centrala Hanaskog.
Polisen har godkänt kommunens ansökan.
Östra Göinge • Publicerad 20 december 2022 • Uppdaterad 22 december 2022
Östra Göinge får lov att använda ordningsvakter i Hanaskog.
Östra Göinge får lov att använda ordningsvakter i Hanaskog.Foto: Tim Aro/TT

Tidigt i höstas ansökte kommunen om att få inrätta så kallade paragraf 3-områden i alla kommunens större byar. Något som innebär att man har rätt att använda sig av ordningsvakter inom ett visst område.

Ordningsvakter har större befogenheter att ingripa än vad väktare har.

I Östra Göinge är det enbart Broby som hittills varit godkänt för att nyttja sig av ordningsvakter. Men nu har polisen gett tillstånd även för Hanaskog.

En ordningsvakt har rätt att avvisa eller avlägsna personer som stör eller utgör en fara för den allmänna ordningen.

– Det här är ett positivt besked för Hanaskog och nu hoppas jag att vi får bifall gällande de andra byarna också. Användandet av ordningsvakter är främst förebyggande och ska minska oroligheter i byarna och öka Göingebornas trygghet. Det ska kännas tryggt att röra sig ute i alla byar, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

De tre byar som kommunen ännu inte fått svar på från polisen är Glimåkra, Knislinge och Sibbhult.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.