1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kb Mosaik fyller fem år och 50 nummer

Det har gått fem år. Men Kb Mosaik är lika viktig nu som då, tycker Lennart Ohlstenius, som var med vid Mosaiks födelse.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2021 • Uppdaterad 12 april 2021
Lennart Ohlstenius tröttnade på ”de får väl lära sig svenska” och drev frågan om en tidning på flera språk. Sparbanksstiftelsen blev största finansiär.
Lennart Ohlstenius tröttnade på ”de får väl lära sig svenska” och drev frågan om en tidning på flera språk. Sparbanksstiftelsen blev största finansiär.Foto: Bosse Nilsson

Många i Sverige kan inte kan ta del av nyheter om platsen där de bor, språket är ett hinder. Något måste göras tyckte Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson och dåvarande ordföranden för Sparbanksstiftelsen, Lennart Ohlstenius. Sagt och gjort, tidningen Kb Mosaik var född.

Första numret kom ut i april 2016.
Första numret kom ut i april 2016.
Första numret kom ut i april 2016.
Första numret kom ut i april 2016.Foto: Sigrid Nurbo

– Det växte snabbt till ett integrationsprojekt. Det är fantastiskt att ha fått vara med om, säger Jörgen Svensson.

”Ge invandrarna en chans att förstå det svenska samhället och folket”
Lennart Ohlstenius, Sparbanksstiftelsen
Jörgen Svensson, chefredaktör.
Jörgen Svensson, chefredaktör.Foto: 

Lennart Ohlstenius hade tröttnat på ”de får väl lära sig svenska”.

– Jag tänkte att man skulle vända på det, ge invandrarna en chans att förstå det svenska samhället och folket.

Vad hoppades du på?

– Att vi skulle nå ut. Både med enkla vardagssaker som sopsortering och de tunga, svåra sakerna i samhället.

Lyckades ni?

– Ja det blev precis som jag tänkt mig. Det var inte givet. Med Inga-Lill Bengtsson som redaktör kom en eldsjäl in i projektet.

”Kb Mosaik har uppmärksammats på flera sätt, det är vi glada över”
Jörgen Svensson, chefredaktör

– Kb Mosaik används bredare än vi trott möjligt. Jag är mycket mån om att den ska finnas kvar. Tidningen är lika viktig i dag som när den startade.

Jörgen Svensson vill lyfta de medarbetare som varit med under de fem åren. Kb Mosaik har anställt invandrare med journalistutbildning.

– Flera av dem är nu etablerade i samhället. Förväntningarna har infriats på många sätt. Och Kb Mosaik har uppmärksammats på flera sätt, det är vi glada över.

Fakta

Kb Mosaik

Startades: 2016, som en del av Kristianstadsbladet.

Finansiärer: Kristianstadsbladet, Sparbanksstiftelsen, Kristianstads kommun, Östra Göinge kommun, Arbetsförmedlingen och AB Kristianstadsbyggen.

Priser: Mångfaldspriset 2016 i kategori ”etnicitet”, Nya Journalistpriset 2019 ”för bästa medium på annat språk än svenska”.

Jörgen S
Jörgen SFoto: Lasse Ottosson
Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.