1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Känt hotell i konkurs – pandemin en orsak

Ett av Kristianstads mest kända hotell är inblandat i en konkurs. Det är hotellets driftbolag som inte klarat av ekonomin, bland annat på grund av coronapandemin. Hur det ska gå för hotellet är oklart.
Kristianstad • Publicerad 10 maj 2021
Det är driftbolaget Tribe Hotel Christian IV AB som är i konkurs. De som jobbar på hotellet är anställda av driftbolaget.
Det är driftbolaget Tribe Hotel Christian IV AB som är i konkurs. De som jobbar på hotellet är anställda av driftbolaget.Foto: Mikael Persson
”Här är öppet, vi har gäster”
Gustaf Andersson, hotelldirektör

– Vad vi vet ska vi driva hotellet vidare som vanligt. Här är öppet, vi har gäster och vi tar gärna emot fler gäster, säger Gustaf Andersson, hotelldirektör på First Hotell Christian IV i Kristianstad, under onsdagen.

Gustaf Andersson, hotellchef för  First hotell Christian IV. Arkivbild.
Gustaf Andersson, hotellchef för First hotell Christian IV. Arkivbild.Foto: Bosse Nilsson
”Dessvärre har pandemin haft större negativ påverkan än vad någon kunde förutspå”
Ägaren, i ett pressmeddelande

Det är en norsk koncern som ägt flera driftbolag för flera olika hotell i svenska städer. Stockholms tingsrätt har försatt fyra av driftbolagen i konkurs. Personalen som jobbat på hotellen har varit anställda av driftbolagen.

En konkursförvaltare ska nu besluta om Tribe Hotel Christian IV AB kan drivas vidare och samtidigt försöka hitta nya ägare.

Driftbolagen har ägts av den norska koncernen Flying Elephants, som via dotterbolaget Host i Sverige tog över 13 olika svenska hotell sommaren 2020. Host skriver i ett pressmeddelande:

”Dessvärre har pandemin haft större negativ påverkan än vad någon kunde förutspå”.

Hotell Christian IV ägs av bolaget Host, men driften har skötts av ett annat bolag som nu försatts i konkurs
Hotell Christian IV ägs av bolaget Host, men driften har skötts av ett annat bolag som nu försatts i konkursFoto: Mikael Persson
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.