Kalops svensk klassiker sedan 1700-talet
På finska heter rätten kalopsi eller vatkuli. Redan 1755 fanns rätten på svenska, i Cajsa Wargs kokbok.
Rättens namn kommer från engelskans "collops" som betyder skivor av kött.
Det råder ingen tvekan om att kalops är en klassisk svensk maträtt. Däremot finns det delade meningar om uttalet, om betoningen ska vara på första eller sista stavelsen i ordet. Men uttalet spelar ingen roll, så länge kalopsen blir god.
Högrev kan bytas ut mot bringa, men då måste den koka längre för att bli mör. Receptet är hämtat ur receptsamlingen ”Världens mat i Östra Göinge”.
Skånsk kalops
Ingredienser:
800 gram högrev
3 gula lökar
4 morötter
6 1/2 msk kalvfond
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 tsk salt
svartpeppar
smör eller olja till stekning
Gör så här:
1. Skär köttet i 3-4 m stora tärningar. Bryn i smör eller olja i en stekpanna tills bitarna fått färg. Bryn lite i taget så att det inte börjar koka i stekpannan.
2. Lägg köttbitarna i en kastrull. Häll i kalvfonden. Koka upp och skumma av om det behövs.
3. Stöt kryddpepparn lite grovt i en mortel och lägg i grytan, med lagerbladen. Salta och peppra.
4. Skala och skiva löken och morötterna, lägg dem i grytan. Låt alltsammans puttra på svag värme i 1-1 1/2 timme (eller tills köttet blir mört).
5. Smaka av med salt och peppar. Du kan reda kalopsen med lite Maizena utrört i vatten. Då får kalopsen en simmigare konsistens.
Servera med kokt potatis, inlagda rödbetor, morötter och gelé.