1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Jan Lindelöf: Jan Lindelöf: ”Inte kunde vi då ana vad som nu sker”

Vi hade trevliga middagar tillsammans med våra ukrainska vänner. Våra gäster ville skåla med oss, hålla små tal och önska hälsa och välgång, vilket är en tradition hos dem. Inte kunde vi då ana vad som nu sker i Ukraina.
Jan Lindelöf
Kristianstad • Publicerad 1 april 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstads FN-förening har arrangerat manifestation för Ukraina, mot kriget, flera lördagar i Kristianstad. Jan Lindelöf är ordförande i föreningen.
Kristianstads FN-förening har arrangerat manifestation för Ukraina, mot kriget, flera lördagar i Kristianstad. Jan Lindelöf är ordförande i föreningen.Foto: Robert Rosén

För mer än 10 år sedan lärde jag känna en person från Ukraina. Hon hade mött kärleken i Kristianstad. Hon lämnade sina föräldrar, sin syster och sina vänner för en flytt hit. Hon kunde ingen svenska men lite engelska. Så jag och min fru kunde kommunicera en del redan från början.

Min vän lärde sig snabbt mer och mer svenska, via sfi och KomVux. Hon fick praktik på företag i trakten, för några år sedan fick hon fast jobb. Just nu är hon föräldraledig, hon och maken har fått en liten son.

”Min vän är mycket orolig för sin familj som är kvar där”
Jan Lindelöf
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening.
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening.Foto: Mikael Persson
”Jag visste att landet var omringat av ryska förband”
Jan Lindelöf

Min väns föräldrar och syster har hälsat på några gånger. Vi har lärt känna dem väl. Via min vän som tolk kunde vi prata med dem om hur det är i deras hemstad, om hur de lever, vilka sociala förhållanden som gäller med mera.

Jag förstod att det fortfarande finns mycket korruption i landet, men att välfärden har ökat. Ibland kunde de åka på semester. Vi guidade dem i Kristianstad och vi visade dem minnesmärket över Filip Orlik, det ukrainska statsöverhuvudet på 1700-talet. Han bodde i Kristianstad med sin familj och sin regering i tre år. Våra vänner från Ukraina kände väl till honom.

Nu är det fullt krig i landet. Min vän är mycket orolig för sin familj som är kvar där. Ingen i familjen vill fly, även om de är välkomna till henne/oss i Kristianstad. Föräldrarna tycker de är för gamla. Systern har fast jobb men kommer att förlora detta vid en flykt. Hon vill också stanna vid sin makes sida.

Jan Lindelöf, ordförande i FN-föreningen Kristianstad.
Jan Lindelöf, ordförande i FN-föreningen Kristianstad.Foto: Mikael Persson
”Flera hundra deltagare har kommit varje gång”
Jan Lindelöf

Jag är ordförande i Kristianstads FN-förening, en förening som gillar FN som en fredsorganisation. När Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina den 24 februari var det för mig oväntat, även om jag visste att landet var omringat av ryska förband.

Jag kände stor ilska över att ett självständigt land nära oss, blir invaderat av en stormakt. När frågan kom upp om vi i FN-föreningen skulle göra något, var det lätt att besluta om lördagsmanifestationer, som vi nu genomfört fyra gånger vid Galleria Boulevard.

”När jag följer kriget med dödade och skadade, flyende människor och förstörda byggnader med mera, känner jag vanmakt. Jag vill agera!”
Jan Lindelöf

Mottot blev ”Ryssland ut ur Ukraina!” Flera hundra deltagare har kommit varje gång. De fått lyssna på information och berättelser från både sakkunniga, författare och människor som bott i och känner Ukraina väl. Vi spelar Ukrainas nationalsång. Efter mötena blir det många samtal.

”Vårt engagemang betyder mycket för de som flytt till Kristianstad”
Jan Lindelöf

Min vän och hennes nära och kära uppskattar vad min FN-förening gör för Ukraina. Jag vet att vårt engagemang betyder mycket för de som flytt till Kristianstad, men också för många medborgare som vill visa sin solidaritet med ett land i vår närhet som är i krig. När jag följer kriget med dödade och skadade, flyende människor och förstörda byggnader med mera, känner jag vanmakt. Jag vill agera! Slava Ukraini!

Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening.
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening.Foto: Mikael Persson