1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Jag vill såklart göra skillnad”

Ghadir Nessayif tyckte att hon skulle ta studenten med en klass hon inte kände. Men när undervisningen på distans var över ökade samhörigheten, lagom till studenten. Nästa steg tar hon med skräckblandad förtjusning – och med siktet att förändra.
Kristianstad • Publicerad 23 juni 2021
Ghadir Nessayif tar studenten. Till hösten hoppas hon komma in på statsvetarprogrammet.
Ghadir Nessayif tar studenten. Till hösten hoppas hon komma in på statsvetarprogrammet.Foto: Carolina Svalbacke

Det kändes som att alla i klassen flutit ifrån varandra, säger Ghadir Nessayif. Men den sista tiden, sen eleverna kom tillbaka i klassrummet, har samhörigheten ökat.

– Det kändes som jag skulle ta studenten med en klass jag inte kände. Men nu blev det inte så. Jag har skrikit sönder min röst, så kul har jag haft. Det känns som vi vunnit tillbaka samhörigheten.

”Då känner jag att jag vill ha en utbildning, för att inte bli utnyttjad”
Ghadir Nessayif
Ghadir Nessayif, till vänster, och kompisen Sabrin Al Sanji, tar studenten. ”Allt är nervöst. Man är vuxen, man ska klara sig helt själv. Jag ska flytta om några månader”, säger Ghadir.
Ghadir Nessayif, till vänster, och kompisen Sabrin Al Sanji, tar studenten. ”Allt är nervöst. Man är vuxen, man ska klara sig helt själv. Jag ska flytta om några månader”, säger Ghadir.Foto: Carolina Svalbacke

Hon och klasskompisen Sabrin Al Sanji tar studenten från samhällsvetenskapliga programmet på Österränggymnasiet.

Till hösten vill hon till Göteborg. Högst upp på listan står statsvetarprogrammet.

Hon väljer studier av flera skäl.

– Jag känner så här: Det är pandemi, man kan inte riktigt resa. Eller man kan, men min familj har inte riktigt råd med det.

Det första sommarjobbet har hon fått, på hemtjänsten i Kristianstad. Hon har redan börjat. Det har övertygat henne om vikten av utbildning.

– Det känns som de blir utnyttjade, för de inte har en stabil utbildning. Då känner jag att jag vill ha en utbildning, för att inte bli utnyttjad. Och särskilt eftersom jag har invandrarbakgrund.

”Allt är nervöst. Man är vuxen, man ska klara sig helt själv”
Ghadir Nessayif

Vad drömmer du om?

– Jag vill ju såklart, som alla andra, göra skillnad. Jag har invandrat till Sverige, och kom hit när jag var fem år. När jag blivit äldre ser jag att staten och välfärdssystemet inte hjälper alla, säger Ghadir Nessayif som är medlem i socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, i Kristianstad.

Är något jobbigt med att ta studenten?

– Allt är nervöst. Man är vuxen, man ska klara sig helt själv. Jag ska flytta om några månader. Det är så mycket nytt. Jag måste googla hur länge man ska koka ett ägg, utbrister Ghadir Nessayif med ett skratt.

Carolina SvalbackeSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.