GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Jag manade min son att hoppa ut från fönstret – undan branden”

I fredags brann en villa ner till grunden i Hanaskog.
Ett av barnen i huset var fortfarande kvar på ovanvåningen när elden rasade för fullt. Räddningstjänsten hade inte kommit.
När pojken inte vågade hoppa manade pappan upprepande gånger: ”Jo, hoppa, lita på mig.”
Hanaskog • Publicerad 10 maj 2022 • Uppdaterad 10 maj 2022
Familjen bor nu på hotell.
Familjen bor nu på hotell.Foto: Lasse Ottosson

Då pappan tog emot sonen i sina armar gick blåsorna sönder på faderns brännskadade händer.

– Jag var beredd att riskera mitt eget liv och hämta honom. Det var ett moln av rök mellan oss, ljuset från lampan i mobilen hjälpte inte och jag kunde inte springa in i röken med öppna ögon. Men så hörde jag att han försökte hoppa och då sprang jag ut.

Dagen efter branden beskriver de båda föräldrarna att det känns som en dröm – en mardröm.

I ett slag har de förlorat alla sina tillhörigheter, sitt hem. De fick inte ens med sig något att ha på fötterna, utan var barfota, även efter sjukhusvistelsen.

Skador efter branden.
Skador efter branden.Foto: Lasse Ottosson

– Bara tre timmar innan branden levde vi drömlivet. Barnen hoppade på studsmattan och lekte i lekstugan. Och nu har vi ingenting kvar. Allt vi älskar och har samlat på oss under många år är borta. Det är kol, man kan inte identifiera några saker, säger pappan.

Familjen består av fem barn. Pojken som blev fast på ovanvåningen är åtta år. Den äldsta, en 15-årig flicka, var hos en kompis i Knislinge när branden bröt ut. Pappan berättar att det var deras tioårige son som först upptäckte branden.

Sonen hoppade studsmatta med en kompis när han såg att det kom rök från huset. Föräldrarna satt i vardagsrummet och hade börjat koppla av med en film då det var fredag.

Villan brann ner till grunden fredagen den 6 maj, på lördagsförmiddagen rök och pyrde det fortfarande i husresterna.
Villan brann ner till grunden fredagen den 6 maj, på lördagsförmiddagen rök och pyrde det fortfarande i husresterna.Foto: Paola Nordgren
Huset brann ner till grunden.
Huset brann ner till grunden.Foto: Mikael Persson

De yngsta barnen, ett respektive två år gamla, var nyligen nattade och sov i föräldrarnas sovrum.

– När vår son springer in för att berätta om röken passerar han vårt sovrum och ser då att röken kommer därifrån. Han frågar, ”Varför sitter ni här när jag ser rök från sovrummet?”, säger pappan.

Föräldrarna springer dit. Från deras säng slår det eldslågor. Mamman tar de två små barnen och lämnar huset medan pappan börjar försöka kväva elden med en filt.

– Men det gick inte, filten fattar eld och jag bränner mig på händerna och andra ställen på kroppen.

Huset blev övertänt fredagen den 6 maj. I dag finns bara ruiner kvar.
Huset blev övertänt fredagen den 6 maj. I dag finns bara ruiner kvar.Foto: Mikael Persson

Han tänker att han måste se till att alla är i säkerhet och samla alla på ett ställe. Det är då han ställs inför dilemmat hur han ska nå sonen som befinner sig på ovanvåningen och lösningen blir att pojken hoppar ut genom fönstret.

– Polisen kom först, de sa att räddningstjänsten skulle komma om 15 minuter, säger han.

Pappans röst brister när han berättar om hur hjälpen dröjer.

– Min plan var att ta vattenslangen i trädgården, dra in i huset och bara låta vattnet gå. Men det var jättekonstigt, det kom inget vatten när jag öppnade kranen, inte i huset heller. Och det hade inte varit några problem tidigare på kvällen.

Har du någon aning om vad som kan ha orsakat branden?

– Nej, ingen aning.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.