1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Inte våldtäkt ha sex med påtänd 14-åring – kvinna frias

Den 29-åriga kvinnan, bosatt i Hässleholms kommun, hade sex med en 14-årig pojke, efter att han rökt på. För det åtalades hon för våldtäkt mot barn, men blev friad i tingsrätten.
Nu har hovrätten, dit åklagaren överklagade tingsrättsdomen, fastställt domen.
Hässleholm • Publicerad 14 februari 2023
Inte våldtäkt ha sex med påtänd 14-åring – kvinna frias
Inte våldtäkt ha sex med påtänd 14-åring – kvinna frias

Händelsen som kvinnan åtalades för avslöjades under en annan brottsutredning, då en film som visade sexakten dök upp i samband med att misstänktas mobiltelefoner undersöktes.

På filmen kunde man se hur den 29-åriga kvinnan, och en 19-årig man, hade sex med en pojke som då bara var 14 år.

När pojken kallades till förhör berättade han att det var han på filmen och han bekräftade också det som syntes på den.

– Först rökte vi på och alla drack och var fulla och efter det hade alla sex med varandra. Det var ingen som tvingade mig eller hotade slå mig, det var mitt val och det var ingen annans fel, sade han i polisförhöret.

Hovrätten över Skåne och Blekinge har fastställt tingsrättens dom, som friar den 29-åriga kvinnan från våldtäkt mot barn.
Hovrätten över Skåne och Blekinge har fastställt tingsrättens dom, som friar den 29-åriga kvinnan från våldtäkt mot barn.Foto: Johan Nilsson/TT

Tingsrätten valde att fria kvinnan från våldtäkten, med hänvisning till att hon saknat uppsåt som inte agerat oaktsamt – den gick inte att bortse från att 14-åringens kroppsliga utveckling och agerande gav sken av en väsentligt högre ålder än 15 år. Även 19-åringen friades från åtalspunkten.

Åklagaren valde då att överklaga tingsrättsdomen till hovrätten, och yrkade på att både den 29-åriga kvinnan och 19-åringen skulle dömas för brottet.

Hovrätten slår nu fast i sin dom att båda två ska frias från åtalspunkten våldtäkt mot barn. Rätten anser att 29-åringen vare sig haft uppsåt eller varit oaktsam i förhållande till att målsägaren varit under 15 år.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.