1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Vicka på tårna. På avstånd från andra njutare”

Sommaren är här. Vädret kan vi inte göra så mycket åt, däremot vår inställning till skinande sol och hällande regn och hur vi bemöter nära och andra som passerar på livets väg. Och coronapandemin ska vi försöka överleva tillsammans.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Det gör mig ont att läsa en nyhet från TT, om äldre personer som dött i covid-19, att en del av dem inte fått träffa någon läkare. De flesta äldre som dött i sjukdomen har haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. Det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som gjort granskningen.

”Bara att de kan se varandra och prata är en tröst i coronatider”
Inga-Lill Bengtsson

Alla som är allvarligt sjuka har rätt att träffa en läkare, och få rätt hjälp. Min önskan är att de som har ansvar har förstått det efter ett halvår med coronapandemin.

”Det är hårt att inte få hålla hennes hand, främst för min far”
Inga-Lill Bengtsson

Min mor bor på ett äldreboende. Det är hårt att inte få hålla hennes hand, främst för min far. Båda fyller 93 år i år och har varit gifta i 67 år. De träffas ibland, på var sin sida om en genomskinlig skärm i trädgården. Bara att de kan se varandra och prata är en tröst i coronatider.

När detta skrivs har 259 personer dött i covid-19 i Skåne (den första i Skåne dog den 18 mars).

Det finns hopp, men sjukdomen är lömsk. Den kan drabba vem som helst, även om de flesta som dött är äldre. Du kan smitta andra som är sköra. Det måste du och jag ha i minnet.

”Att vuxna bär sig illa åt är svårt att acceptera”
Inga-Lill Bengtsson

I det här numret skriver vi om Göinge ung som lotsar ungdomar rätt vad gäller utbildning, praktik eller jobb. Ibrahim Abwini, som älskar Glimåkra, har utbildat sig till väktare i Boden. Läs mer på sidan 14.

Spännande sätt att berätta en historia, i en serie. Serietecknare Amalia Alvarez har workshops för unga i Kristianstad under juli. Mer info på barbacka.se.
Spännande sätt att berätta en historia, i en serie. Serietecknare Amalia Alvarez har workshops för unga i Kristianstad under juli. Mer info på barbacka.se.Foto: Amalia Alvarez

Det var en lugn manifestation för Black lives matter i juni i Kristianstad. I andra länder har det varit våldsamma protester mot rasism. Läs Sofyan Aswads krönika på sidan 20 om rasistiska påhopp han fått utstå i Kristianstad. Att vuxna bär sig illa åt är svårt att acceptera.

Det finns fina exempel på det motsatta. Broby IF kräver bra språk på träningen. Läs mer på sidan 17. Fint är också att kuratorn på Centralskolan följer Rita, åtta år, till skolan. Hennes mamma Jamila kan inte gå med, hon tillhör en riskgrupp för corona. Läs mer på sidan 6.

– Kan de så kan jag, tänkte Yuksel Yazicioglu, 52 år, när hon kom till Sverige för sex år sedan.

Först då lärde hon sig cykla. Nu cyklar hon och dottern Yasemin varje dag. Läs om dem på sidan 12.

I år blir det semester hemma (hemester), kanske svemester, (en semesterresa i Sverige). Det blir ett och annat bad, cykelturer (många tips finns i detta nummer) och röjning i källaren (har samlat bra-att-ha i 25 år). En sak är säker – jag ska sitta i sanden och vicka på tårna. På avstånd från andra njutare. Kan andra så kan du och jag.

PS. Trevlig sommar önskar vi på Kb Mosaik. Nästa nummer kommer den 5 september.