1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Vi förstår inte allt. Men vi kan finnas här för varandra”

Ser de lila krokusarna spira i rabatten, som fortfarande är full av löv sedan i höstas. Löven ger de skira knopparna skydd i frosten. Tänker på tusentals andra som behöver skydd, i en värld som är oerhört svår att förstå just nu.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2022 • Uppdaterad 7 mars 2022
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Just nu är det inte mycket som är som vanligt. Jo, våren förstås. Solen värmer i ansiktet. Men privat är min mor väldigt sjuk, min katt har fått någon hudsjukdom, min far var utan vatten i dag.

”Vi har kunnat skicka meddelande till varandra, försökt hålla modet uppe”
Inga-Lill Bengtsson

Lägg därtill det fruktansvärda som sker i Ukraina. Svårt ta in.

Har en god vän sedan 25 år tillbaka, Tanya Tishchuk, som sitter fast i en lägenhet i Kiev där bomberna faller. Vi har kunnat skicka meddelande till varandra, försökt hålla modet uppe.

Tanya har varit tolk under alla år på Tjernobyllägret i Broby där 40-50 barn och ledare varit en månad på läger varje sommar.

Våren är på väg. Tranvärdar finns vid Pulken den 27 mars, Vattenriket bjuder på fika.
Våren är på väg. Tranvärdar finns vid Pulken den 27 mars, Vattenriket bjuder på fika.

Utom de två senaste åren – på grund av pandemin. Och nu straffas landet så hårt av ett krig.

Rolf Tillman var med och startade Tjernobyllägret. Han har konstaterat att väldigt många barn och ungdomar varit med på lägret i Broby. De har fått stöd till utbildning, deras familjer fått matpaket och annat stöd. Nu tvingas de unga killarna rycka ut i krig. Och kanske aldrig kommer tillbaka.

Inte sedan andra världskriget har Sverige skickat vapen till ett land i krig. Därför var det ett historiskt beslut att skicka bland annat pansarskott. Flera personer, som själva kommit hit som flyktingar, har frågat ”Ska Sverige gå med i kriget?”. Och varit rädda för svaret. Nej, Sverige ska inte gå med i något krig. Åtminstone är det mycket osannolikt.

”När vår del av världen hotas av en maktgalen president ska vi inte drabbas av panik”
Inga-Lill Bengtsson

Det finns en enorm solidaritet i Sverige, i Europa ja, i stort sett hela världen, vad gäller stöd till Ukraina. Det ska vi fortsätta med. Östra Göinge kommun har i bred politisk enighet beslutat skänka 100 000 kronor till Tjernobylkommittén. Fantastiskt.

På andra håll i världen har kris och kaos varit vardag i många år, till exempel i Syrien – läs Sofyan Aswads krönika på sidan 20, Hesho Hama Rashids fantastiska vilja och arbete på sidan 6. Och mycket mer spännande – och positivt – i det här numret.

I går fick jag beskedet att Kb Mosaiks förra kollega Qaali Ali Shire blivit invald i parlamentet i Somalia. Ofattbart fantastiskt. Att en kvinna blir politiker, i ett land där den spirande demokratin är så skör, där terror är vardag.

Jag önskar dig lycka till Qaali, av hela mitt hjärta! Är övertygad om att du, med ditt mod, din erfarenhet, din klokskap kommer göra skillnad. Men du måste, som alla andra, vara rädd om dig och dina fyra barn.

När vår del av världen hotas av en maktgalen president ska vi inte drabbas av panik. Vi ska stötta det vi kan och öppna våra dörrar för flyktingar. Prata med barnen och förklara det vi kan. Vi förstår inte allt. Men vi kan finnas här för varandra.

Sommaren kommer också. Det är gratis startavgift till Åhus Beachfotboll i sommar – om du anmäler laget innan den 1 april.
Sommaren kommer också. Det är gratis startavgift till Åhus Beachfotboll i sommar – om du anmäler laget innan den 1 april.Foto: Bosse Nilsson