1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Två meter verkar ha krympt över sommaren”

Dagarna mörknar, minut för minut. Så varför inte ta en fika med en kanelbulle och samtala om högt och lågt i vår vardag.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 3 oktober 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

En händelse inträffade en kväll nu i september. Kollegan Sofyan Aswad jobbade över, till klockan 20. Han hörde några ungdomar som pratade och stojade utanför, men tänkte inte mer på det. När han kom ut på parkeringen på Gamlegården var båda backspeglarna sönderslagna, ett framdäck var punkterat.

”Det har varit en fröjd att jobba”
Inga-Lill Bengtsson

Kb Mosaik har haft redaktion på Gamlegården i fyra fina år. En stor majoritet av alla människor vi mött har varit vänliga och trevliga, det har varit en fröjd att jobba. Vi har skrivit om både bra och dåliga saker. Framförallt finns det så många människor som vill gott, som vill göra skillnad. På ett positivt sätt. Därför är det tråkigt när inte kollegans bil – eller andras bilar – får stå i fred.

”En demokrati behöver invånare som är väl informerade och vill ta aktiv del”
Inga-Lill Bengtsson

Kb Mosaik jobbar för att öka intresset för samhället. Våra läsare ska känna sig trygga med att det vi skriver är sant och relevant. Varje år är det Tidningsveckan vecka 42. Då jobbar många skolor med nyheter och journalistik. En demokrati behöver invånare som är väl informerade och vill ta aktiv del. Och att de kan ta aktiv del. Därför är Kb Mosaik viktig för både ökad inkludering och att väcka intresse för lokala frågor. Vill någon skola att Kb Mosaik kommer på besök vecka 42 får ni gärna höra av er.

De som bor på Brobysjukhuset tröttnade på alla sopor som inte togs om hand. ”Det här är Sverige, inte Somalia eller ett arabiskt land!”. Läs mer på sidan 15.

AlltMöjligt i Broby jobbar också för ökad inkludering. De har öppnat en mötesplats en kväll i veckan. Det kan du läsa om på sidan 14. Kristianstad får sin första bokmässa med arabisk litteratur. Läs mer på sidan 13.

Galleria Boulevard diskuteras. Den finns med i en tävling om Sveriges fulaste byggnad, läs om den på sidan 9. Rättscentrum ska byggas vid Vattentornsvägen, 250 personer kan få jobb där när det står klart 2024. Läs mer på sidan 4.

Kanelbullens dag den 4 oktober. Mums.
Kanelbullens dag den 4 oktober. Mums.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Antalet smittade med corona ökar. Smittskyddsläkarna fortsätter att uppmana folk att vara försiktiga, hålla avstånd och stanna hemma om du är sjuk.

”Varje dag kör han detta viktiga och modiga uppdrag, ensam i sin bil”
Inga-Lill Bengtsson

Mohamed Akrim kör patienter med corona. Han hämtar dem i hemmet och kör dem till sjukhus. Varje dag kör han detta viktiga och modiga uppdrag, ensam i sin bil.

– Som medmänniska är det svårt för mig att se in i de sjukas ögon. De bär på ett virus som kan vara dödligt. De kanske inte överlever det, säger han. Läs om honom på sidan 6.

”Samtala om hur du vill ha det i vårt svenska samhälle, låt era åsikter mötas”
Inga-Lill Bengtsson

Länsstyrelsen Skåne skriver att det finns en ”coronatrötthet” i samhället. Så pigga upp dig med en kopp te eller kaffe, ta en kanelbulle och fira kanelbullens dag. Samtala om hur du vill ha det i vårt svenska samhälle, låt era åsikter mötas.

Fika på minst två meters avstånd. För två meter verkar ha har krympt under sommaren. Precis som mina kläder.