1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Min far är vid gott mod, även om det är svårt”

Det är mycket hemarbete nu. Med en katt som tvunget ska sitta i knät när jag skriver. Jag har ändå förmånen att kunna jobba hemma – och ha ett jobb.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 7 november 2020 • Uppdaterad 8 november 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson
”Hårda ord ökar avståndet mellan oss”
Inga-Lill Bengtsson

Mellan varven lyssnar jag på nyheter om valet i USA som, när detta skrivs, fortfarande är ovisst. Det finns stunder jag tycker debatten är tröttsam. Hårda ord ökar avståndet mellan oss. Vi behöver en sansad debatt och goda samtal, med ökad förståelse för varandra.

Vi är alla trötta på pandemin. Nu får vi bara sitta åtta personer runt ett bord på en restaurang. Och blir någon sjuk ska alla i hela familjen stanna hemma.

Det finns ljus. För personer i riskgrupper i Kristianstads kommun finns hjälplinjen. Dit kan du ringa om du vill ha någon att prata med om din oro eller ha praktisk hjälp med att till exempel handla. 20 volontärer kan hjälpa dig. Några av dem kan flera språk.

Loui Alkafri är volontär. Han kom som flykting till Sverige. Han handlar åt Alice Östberg som har svårt att gå och sitter ensam om dagarna.

Glädjande. Kb Mosaik kommer ut nästa år också. Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad och Inga-Lill Bengtsson.
Glädjande. Kb Mosaik kommer ut nästa år också. Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad och Inga-Lill Bengtsson.Foto: Privat

– Jag har själv föräldrar som är gamla. När jag kom hit till Sverige fick jag mycket hjälp. Så nu vill jag hjälpa andra, för att visa min tacksamhet, säger han.

– Jättebra att hjälpen finns, säger Alice Östberg. Läs mer på sidan 16-18.

På Gamlegården har biblioteket tvingas stänga på eftermiddagar, på grund av stök och droghandel mellan bokhyllorna. Två i ordinarie personalen är långtidssjukskrivna. Planen är att hålla stängt ända till februari. Men kommunalrådet Peter Johansson (M) säger:

”Vi ska kunna leva och stå ut över tid”
Inga-Lill Bengtsson

– Vi, samhället i stort, får inte abdikera bara för det är stök och brottslighet, utan vi måste gå in och visa styrka. Så fort vi kan hitta åtgärder måste vi öppna igen. Läs mer på sidan 10.

Krav på ordningsvakter och övervakningskameror hörs ofta i debatten, både i Kristianstad och Östra Göinge. Men det löser inte problem på sikt. Därför värmer det i hjärtat att träffa unga vuxna som vill bidra till att lotsa ungdomar in i samhället.

Den nya föreningen Framtida Ungdomar gör skillnad i Östra Göinge. Läs om planerna som Adan Mohammed, Abdirahman Ali och Yasmin Mahammud har. De vill få igång aktiviteter för ungdomar, inte minst nyanlända. Läs mer på sidan 6.

”Kan han och min mor hålla ut så kan du och jag”
Inga-Lill Bengtsson

Coronaviruset finns nu överallt i samhället. Men vi ska kunna leva och stå ut över tid. Därför ska vi följa råden för att minska spridningen av smittan. Min mor bor på ett äldreboende. Vi fick träffa henne några gånger inomhus innan det blev stopp för möten igen. Min far bor intill boendet. Båda är 93 år och de har varit gifta i 67 år. Nu sitter han ensam i sin lägenhet. Han får inte heller träffa henne.

”Ljuset är välkommet”
Inga-Lill Bengtsson

Han förstår allvaret. Min far är vid gott mod, även om det är svårt. Kan han och min mor hålla ut så kan du och jag.

Snart tänder vi första ljuset i advent. Ljuset är välkommet. Var rädda om er och varandra.