1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: ”Lyft blicken, känn doften”

Vi är inne i en brytningstid. Våren spirar i kapp med hoppet om ett liv efter corona. Smittspridningen är fortsatt hög, men i Sverige börjar vi så smått öppna upp – och nu ska äntligen alla yngre få sin vaccination.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Det ska sägas med en gång. Bara för att du och jag har blivit vaccinerade ska vi ändå vara försiktiga. Som vaccinerad har du ett bra skydd från att bli allvarligt sjuk och att dö i covid-19. Men du kan fortfarande sprida smittan.

”Då ska den stora gruppen av personer i åldern 18-59 år vaccineras”
Inga-Lill Bengtsson

I mitten av maj startar Region Skåne fas fyra i vaccinationsplanen. Då ska den stora gruppen av personer i åldern 18-59 år vaccineras.

– Det känns väldigt positivt. Vi börjar med de i åldern 50-59 år, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

När det är din tur att boka vaccination ska du göra det på 1177.se.

I mitten av maj startar Region Skåne fas fyra i vaccinationsplanen. Då ska den stora gruppen av personer i åldern 18-59 år vaccineras.
I mitten av maj startar Region Skåne fas fyra i vaccinationsplanen. Då ska den stora gruppen av personer i åldern 18-59 år vaccineras.Foto: Michael Kappeler

Det pågår en debatt om att det bara finns få platser att vaccinera sig på. Bland annat ska Qpoolen i Hässleholm och Kristianstads Arena ha mottagningar. Socialdemokraterna vill att vaccinationer ska vara möjligt även på Region Skånes egna vårdcentraler.

– Det ska vara enkelt att vaccinera sig, tycker Henrik Fritzon (S). Läs mer på sidan 4-5.

”KDFF har börjat starkt”
Inga-Lill Bengtsson, om damallsvenskan i fotboll

Samtidigt fortsätter antalet fall av covid-19 att öka. Inom sjukvården har antalet covidpatienter blivit fler. Den 3 maj vårdades totalt 164 personer för covid, varav 24 fick intensivvård.

Vintersporterna har tagit ledigt för sommaren. Många supportrar i handboll led när IFK Kristianstad missade SM-finalen. Men damallsvenskan har kommit igång. KDFF har börjat starkt. Läs mer på sidan 17.

Ny väggmålning. Konstnären Kim Demåne ska måla väggen på Västra Vallgatan 34 under City Art Week den 17-22 maj.
Ny väggmålning. Konstnären Kim Demåne ska måla väggen på Västra Vallgatan 34 under City Art Week den 17-22 maj.Foto: Andreas Blomlöf
”Vem tycker du ska vinna Kristianstads kommuns kulturpris?”
Inga-Lill Bengtsson

De lägre divisionerna i fotboll skjuter upp sina premiärer. Regeringen har lovat lättnader i restriktionerna efter den 17 maj – om inte smittläget försämras vill säga.

Många ägnar sig åt dans, musik, att måla, göra film med mera. Vem tycker du ska vinna Kristianstads kommuns kulturpris (50 000 kronor) och kulturstipendium (25 000 kronor)? Priserna delas ut på Kulturgalan i november.

Kulturpriset delas ut i samarbete med Kristianstadsbladet. Det tilldelas någon som har utfört värdefulla insatser inom kultur. Kulturstipendiet delas ut till en ung, lovande kulturarbetare.

Du kan söka själv eller nominera någon annan, senast den 1 juni. Du kan läsa mer här.

För fyra år sedan var Kim Demåne i Bromölla, för att måla en vägg vid Ifö center. Under City Art Week 17-22 maj målar han en vägg på Västra Vallgatan, mitt i Kristianstad.
För fyra år sedan var Kim Demåne i Bromölla, för att måla en vägg vid Ifö center. Under City Art Week 17-22 maj målar han en vägg på Västra Vallgatan, mitt i Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson
”Spelet bygger på samarbete för att vinna, det vill säga få bukt med olika sjukdomar”
Inga-Lill Bengtsson

Tips 1. Slowtv: I tusentals år har älgar simmat över Ångermanälven för att komma till sitt sommarbete. Följ den stora älgvandringen på SVT Play, slow-tv som fått miljontals tittare.

Tips 2. Brädspel. Försäljningen av brädspel gick upp med 20 procent 2020. En av storsäljarna är – Pandemic. Spelet bygger på samarbete för att vinna, det vill säga få bukt med olika sjukdomar. Samarbete är alltid bra.

Våren spirar allt tidigare. Björkarna har slagit ut, bokskogen är på gång och gullvivorna blommar. Lyft blicken, känn doften och passa på och njut.