1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Hon har fått lära sig att inget är gratis”

Stora snöflingor singlar ner utanför fönstret. I rabatten spirar snödropparna. Vi är på väg mot vår, trots allt.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 5 februari 2022
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

WHO spår att coronapandemin i Europa snart kan vara över. I mars kan vi börja andas ut, då kan pandemin vara på väg ebba ut, säger Hans Kluge, WHO:s Europachef.

– Vi räknar med att det kommer en lugn period innan covid-19 kan komma tillbaka mot slutet av året, men inte nödvändigtvis som en pandemi, säger han.

Snödroppar.
Snödroppar.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Grattis till EM guldet! Sverige vann EM i handboll efter en mycket spännande final mot Spanien. Valter Chrintz, från Åhus, och Andreas Palicka håller bucklan.
Grattis till EM guldet! Sverige vann EM i handboll efter en mycket spännande final mot Spanien. Valter Chrintz, från Åhus, och Andreas Palicka håller bucklan.Foto: BERNADETT SZABO

Människor har blivit sjuka i covid-19, 15 855 personer i Sverige har dött. Vården går på knäna, förskolor har fått stänga, elever och hela klasser studera hemifrån.

Svenska landslaget i handboll fick byta ut flera spelare på grund av corona. Det gav Valter Chrintz, 21 år från Åhus, en chans – och som han tog den. Hans mål på straff mot Norge var avgörande för att Sverige tog sig till semifinal.

Sverige vann finalen mot Spanien med 27–26 – med ett straffmål i slutsekunden! Laget sprudlade av glädje och kampvilja.

Valter Chrintz omfamnas av sin syster Eva och pappa Anders efter EM-guldet.
Valter Chrintz omfamnas av sin syster Eva och pappa Anders efter EM-guldet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Zlatan Ibrahimovic kan intyga att sport sprider glädje. Och förenar över alla gränser. I sin bok Adrenalina tar han upp mångfalden i omklädningsrum.

”Tack var idrotten har jag haft turen att få lära känna människor från hela världen, vi kommer från olika kulturer, har olika åsikter, livsåskådningar och förutsättningar men vi delar omklädningsrum och kämpar tillsammans sida vid sida” skriver han.

Vidare: ”Är du muslim, katolik? Det spelar ingen roll. Respekt är det enda som spelar någon roll i mitt omklädningsrum”.

”Man måste kämpa, våga drömma och ta chansen”
Inga-Lill Bengtsson
Poster till filmen ”Jag är Zlatan”.
Poster till filmen ”Jag är Zlatan”.

Filmen ”Jag är Zlatan” skulle haft premiär i Sverige förra året. På grund av pandemin är den framskjuten. Klart är att Selma Mesanovic, Kristianstad, spelar Zlatans syster i filmen.

Selmas familj flydde kriget i Bosnien på 90-talet. Hon har fått lära sig att inget är gratis, du måste kämpa, våga drömma och ta chansen.

– De sökte en tjej från Balkan. Hon skulle spela en roll i en film om Zlatan, en 17-21-åring. Jag tänkte ... ”det kan vara jag”, säger Selma Mesanovic. Läs mer på sidan 14.

Att kunna simma är en billig och bra livförsäkring. Alla familjer har inte råd att låta sina barn gå i simskola. Därför är Sparbanken Skåne och KSLS samarbete livsviktigt: 180 barn får gå gratis i simskola. Läs mer på sidan 6.

”Vår demokrati vilar på öppna och fria val”
Inga-Lill Bengtsson

Elpriserna har skjutit i höjden.

– 2020 var elräkningen för december 3000 kronor, nu var den på 12 000, säger Mustafa i Broby. Läs med om honom och det statliga stödet på sidan 19.

Till hösten, i september, är det val i Sverige. Vår demokrati vilar på öppna och fria val. Många som är nya i Sverige har rätt att rösta i kommunvalet. Är du svensk medborgare får du även rösta i valet till riksdagen.

På Täppet i Åhus var det cirka 90 procent som röstade 2018, på Gamlegården cirka 65 procent. Hur kan vi få fler att rösta? Hör av dig med tips och idéer. Ta hand om er!