1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”En vänlig blick eller gest betyder mycket”

En paket frusna jordgubbar kan vara lycka för några barn i Kiev. Min vän Tanya Tyshchuk är kvar på Marias barnklubb i Kiev. En granne, själv hjärtsjuk, delade med sig av jordgubbarna som några barn fick dela på. En stund av lycka i en tid av krig och oro.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 2 april 2022
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

En vänlig blick eller gest betyder mycket. Tanya Tyshchuk och hennes man Nick jobbar envist vidare i Kiev. Nick cyklar runt i stan när det inte är utegångsförbud, runt till butiker för att leta bröd och vatten att ge till familjer och barn som har det svårt.

Dagligen hörs explosioner och skottlossning i stadens utkanter. De familjer som kan har redan flytt. De som har det svårast att klara sig i vardagen blir kvar. Och så finns det några som väljer att stanna kvar för att kämpa eller stötta på annat vis.

Grattis! Abdirahman ”Abdi” Ali har fått ”Årets idrottspris” i Östra Göinge.
Grattis! Abdirahman ”Abdi” Ali har fått ”Årets idrottspris” i Östra Göinge.Foto: Mikael Persson

Många flyktingar har redan kommit till Sverige. I det här numret kan du läsa om Olga Naumenko, Tanya Gudz och deras barn som lyckades komma med ett tåg till Sverige och Åhus på sidan 10.

Det finns andra flyktingar som redan bor i Sverige. 300 av dem bor på Brobysjukhuset. Nu slängs de ut med en månads varsel. Läs mer på sidan 14.

Olga Naumenko med dotter flydde kriget i Charkiv, Ukraina, till Åhus, Sverige.
Olga Naumenko med dotter flydde kriget i Charkiv, Ukraina, till Åhus, Sverige.Foto: Mikael Persson
”Att träna språket måste börja tidigt”
Inga-Lill Bengtsson

Abdirahman ”Abdi” Ali kom själv hit som flykting. Abdi var med och tolkade när vi träffade somalier på Brobysjukhuset. Abdi har lyckats etablera sig i Sverige, bland annat utbildar han sig till fotbollstränare. Nu får han dessutom ”Årets idrottspris” i Östra Göinge kommun.

– Klart man blir glad över en sådan utmärkelse, säger Abdi.

Abdi har varit drivande i att ordna nattfotboll i Broby. Varje söndag spelar 30-40 ungdomar i sporthallen.

Kvinnor på Brobysjukhuset vars familjer slängs ut den sista april.
Kvinnor på Brobysjukhuset vars familjer slängs ut den sista april.Foto: Lasse Ottosson

– Det är en hel del som är nya i samhället som är med och spelar. Och här i sporthallen pratar vi svenska, det är det som gäller, säger Abdi.

Att träna språket måste börja tidigt. After school på Gamlegården har kreativa aktiviteter för barn i årskurs 3-6. Kb Mosaik gjorde ett besök och träffade nio barn och ledare som fick intervjua varandra om vilka drömmar de har, läs mer på sidan 16.

”I april fyller Kb Mosaik sex år”
Inga-Lill Bengtsson

Att känna delaktighet är viktigt för dig och mig. Stadsutveckling Näsby ska vara på plats på Gamlegårdens bibliotek och Kb Mosaik för att prata med folk som rör sig i Gamlegårdens köpcenter. Vad har de för förslag på förbättringar? Läs mer på sidan 9.

Asra Almudhi, Gina Alabidi, Alma Abuzarad och Marwa Nammuna på After school har olika drömmar om framtiden.
Asra Almudhi, Gina Alabidi, Alma Abuzarad och Marwa Nammuna på After school har olika drömmar om framtiden.Foto: Sofyan Aswad

I april fyller Kb Mosaik sex år. Vi tackar för förtroendet att få fortsätta skriva om nyheter och personer som kan öka förståelsen mellan nya och gamla invånare.

Ett sätt är att skriva om mat, i det här numret om påsk och påskmat, sidan 21. Den 2 april började en annan viktig högtid, ramadan, fastemånaden för muslimer. De flesta vuxna muslimer som jobbar eller studerar har fastat i många år. De har inte dött av det tidigare och det är inget nytt att fasta även i år.

Men så klart ska studierna och jobben skötas. Vi önskar dem en välsignad ramadan. Och gratulerar Öllsjöskolan som gått till final i Vi i femman!